Останній шанс Соціальної Європи

Сайт ФПУ: опубліковано: Середа, 25 січня 2017

     img_4794_

    Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) попереджає Європейську Комісію, що у ЄС залишився останній шанс подолати розчарування населення в ЄС.

        23 січня Європейська Комісія оприлюднила свою останню позицію з питань соціальної політики та законодавства на конференції «Європейська опора соціальних прав: просуваючись вперед разом» за участю президента Юнкера і комісара Тіссен.

       «Президент Юнкер був обраний Європейським парламентом, обіцяючи більш справедливу і соціальну Європу», - заявив генеральний секретар ЄКП Лука Вісентін. «За допомогою довгоочікуваної Опори соціальних прав у нього є шанс виконати обіцяне.

     У ЄС залишився останній шанс зменшити гнів трудящих по відношенню до ЄС. Він може або продовжувати діяти, в той час як люди киплять від обурення, або ж запропонувати більш вигідну угоду для трудящих.

      Ми очікуємо від Європейської Комісії амбітного підходу, який сприяє просуванню і захисту соціальних прав з тією ж наполегливістю і відданістю, що і економічних і фіскальних правил ».

      ЄКП очікує амбітних пропозицій, які:

       - Включають обов'язкові до застосування права, а також контрольні показники і рекомендації;

       - Покращують соціальні права і рівень життя;

       - Особливу увагу приділяють розвитку громадських послуг, робочих місць і якісної зайнятості, стійкого зростання,

       - Сприяють соціальному діалогу, колективним переговорам і підвищенню зарплат для підтримки економічного попиту і боротьби з нерівністю,

       - Виходять за межі єврозони і мінімальних стандартів.

    «ЄКП зробила все можливе, щоб переконати Європейську Комісію в необхідності діяти сміливо і рішуче в інтересах соціальних прав для трудящих," - каже конфедеративний секретар ЄКП Естер Лінч. «Тепер вона повинна забезпечити виконання обіцянку про Соціальної Європі».

     Пропозиції Комісії будуть розглянуті і прийняті європейським профспілковим рухом, тільки в тому випадку, якщо вони принесуть реальні і позитивні зміни в житті трудящих.

    Основна вимога ЄКП стосується законодавчих пропозицій, що сприяють якісної зайнятості і припинення руху до гнучкості і незахищеності, наприклад, щодо більш ефективного регулювання онлайнових платформ і більш суворого дотримання існуючих прав поряд з правами самозайнятих. Пропозиції повинні гарантувати соціальну модель, засновану на правах профспілок та захисту колективних договорів, особливо в контексті вільного пересування, вводити кращі економічні правила, з тим, щоб працівники могли вести переговори про підвищення зарплат, а також заохочувати інвестиції в такі необхідні суспільні послуги, як транспорт і догляд за дітьми.

    Очікується, що Єврокомісія опублікує білу книгу про Опорі соціальних прав в березні.

   Точка зору європейських профспілкових федерацій:

   «Опора соціальних прав - це можливість, в умовах Брекзіт, створити новий Європейський Союз народів і для людей, який буде відходити вбік від націоналізму і вульгарного популізму», - говорить сказав генеральний секретар Європейської федерації будівельників і працівників деревообробної промисловості Сем Хегглунд.

   «Тільки амбітна, що має обов'язковий характер соціальна опора здатна стати кроком на шляху відновлення втраченої віри працівників у європейський проект», - підкреслив генеральний секретар Європейської федерації профспілок харчової промисловості, сільського господарства і туризму Харальд Віденхофер.

   «Я вірю в те, що Опора соціальних прав зможе повернути Європу на вірний шлях, але тільки в тому випадку, якщо відкриє надійні перспективи для трудящих і призведе до реальної і грунтовної програмі соціальних дій, що охоплює законодавство, механізми вироблення політики та фінансові ресурси. Вона повинна сприяти реалізації прав профспілок, права на колективні переговори на національному рівні, і в транснаціональних компаніях, а також з випередженням вирішувати проблеми трудового аспекту цифровізації з метою забезпечення справедливого переходу для працівників », - зазначив регіональний секретар ЮНІ Європа Олівер Рётіг.

    «Опора соціальних прав стане позитивним кроком, якщо приведе до зростання державних інвестицій, до якісних суспільних послуг, які виправдовують очікування людей щодо кращого догляду, соціальної справедливості та безпечних робочих місць. Для цього нам потрібно покласти край політиці жорсткої економії », - заявив Генеральний секретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування Ян Віллем Гудріан.

  «Соціальна Європа стосується не тільки ринку праці, вона також повинна в терміновому порядку вирішувати зростаючі проблеми соціальної згуртованості, з якими стикаються наші працівники в державах-членах. Європейська опора соціальних прав повинна стати опорою для працівників, а не надгробком! »- Заявив генеральний секретар ІндастріАлл Європа Люк Тріангл.