logo_ЦК Профспілки звернувся до Заступника Голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального гсоподарства, народного депутата України Бабак А.В. про необхідність внесення змін до постанови Уряду  від 28.12.2015 року № 1086 (текст листа додається).

    Аналогічного листа направлено також народному депутату України Капліну С.М. та Голові фракції ВРУ ВО "Батьківщина" Тимошенко Ю.В.   

Вих. № 01 - 12              «  21 »    01.2016 р.                                                                       Заступнику Голови Комітету  Верховної  Ради України з питань               будівництва, містобудування і   житлово-комунального господарства,           

Народному депутату України

А.В.Бабак   

Шановна Альона Валеріївно! 

  Центральний комітет Профспілки від імені Профспілки засвідчує Вам свою повагу, щиро дякує за активну підтримку у справі захисту соціально-економічних прав працівників житлово-комунальних підприємств, в тому числі теплопостачальних підприємств.

Також вдячні Вам і членам Комітету за внесення на розгляд Верховної Ради України та сприяння прийняттю у першому читанні законопроекту (реєстр. №2706) «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення».

У 2014-2015 рр. Кабінетом Міністрів України прийняті постанови, які  призвели до погіршення фінансово-економічного стану підприємств теплопостачання. У зв’язку з цим Центральний комітет Профспілки неодноразово звертався до КМУ, до центральних органів влади з пропозиціями щодо вирішення проблем цих підприємств, але реакції на ці звернення не було.

Навпаки, у грудні 2015 р. Урядом прийнята постанова № 1086 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 р.   № 217", яка  не тільки не вирішує проблем теплопостачальних підприємств, а ще й погіршує їх фінансово-економічний, технічний стан.         

 Вказана постанова, як проект, була опублікована для громадського обговорення на офіційному Інтернет-сайті Міненерговугілля України лише 18.12.2015, тобто, в день її прийняття та офіційно опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» за 29.12.2015 р. і з цієї дати набрала чинності.

 Затверджений постановою  Кабінету Міністрів України №1086    Порядок розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов'язки (далі – Порядок),  не забезпечує рівноцінні права та  інтереси всіх учасників задіяних в процесі виробництва, транспортування та постачання теплової енергії.  В умовах різкого зростання тарифів на теплову енергію для населення та відповідно падінням  його платоспроможності за спожите тепло, несвоєчасної компенсації з боку держави  різниці в тарифах, через що у підприємств ТКЕ суттєво збільшилась заборгованість за спожитий природний газ, затверджений Порядок лише поглиблює їх і так вкрай важкий фінансовий стан.

         Методика розрахунку нормативу відрахувань зі спецрахунку підприємств теплопостачання на рахунки НАК «Нафтогаз України» за вищеозначеним Порядком, не дозволяє забезпечувати  належне проведення ремонтних та аварійно-відновлювальних робіт, оплату за електроенергію, паливо та розхідні матеріали, на сплату податків тощо. Це в свою чергу загрожує життєдіяльності населених пунктів.

За розрахунками теплопостачальних підприємств запроваджений Порядок буде загострювати проблеми із здійснення першочергових платежів з виплати заробітної плати.

Окрім того, постанова КМУ від 18.12.2015 р. № 1086 прийнята в порушення діючого законодавства України, зокрема Закону України від 10.04.2014 №1198 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії" та Закону України від 02.06.2005 №2633 (зі змінами) "Про теплопостачання".

Тому, постанова КМУ від 18.12.2015 р. № 1086 повинна бути скасована з моменту прийняття або приведена у відповідність до законодавства України.

Просимо Вас, шановна Альона Валеріївна, посприяти у скасуванні цієї постанови  або приведенні її у відповідність до чинного законодавства. До вирішення цього питання - ініціювати внесення змін до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.06.2014 № 217 (в редакції постанови КМУ від 18.12.2015 №1086), з метою виключення з формули розрахунку нормативу перерахування коштів на рахунок постачальника природного газу (Нгпсо) коефіцієнту рівня розрахунків за договорами купівлі-продажу природного газу (Кр), а також передбачення при розрахунку нормативу перерахування коштів на поточний рахунок теплопостачальної/теплогенеруючої організації необхідності виплати заробітної плати, податків, оплати рахунків за електричну енергію, холодну воду, утримання технологічного обладнання та виконання інвестиційної програми згідно з структурою тарифів.

 З повагою

 Голова ЦК Профспілки України                                                                  О.І.Романюк