З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, 3 грудня 2015 року відбулася зустріч Президента України Петра Порошенка з представниками громадських організацій, які захищають права людей з особливими потребами.

 31215__  31215___3

Під час цієї зустрічі Президент  підписав Указ «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю», спрямований на посилення діяльності щодо забезпечення прав відповідної категорії людей.

Глава держави запропонував відмовитися від радянського слова «інвалід» і слідувати міжнародним стандартам, закріпленим у Конвенції ООН про права людей з інвалідністю: «Я не хочу, щоб у відношенні людей з інвалідністю використовували слово «інвалід» або словосполучення «особа з обмеженими можливостями». Українські громадяни мають бути рівноправними, навіть маючи інвалідність».

Глава держави також відзначив важливість впровадження в повній мірі європейських стандартів у питанні забезпечення прав зазначеної категорії людей. «Якщо ми рухаємося в Європу, то це не тільки безвізовий режим, не тільки фінансове забезпечення тих чи інших програм, а це, в першу чергу, зміна ставлення до людей з інвалідністю — одна з ключових європейських цінностей, про які ми говорили під час Революції гідності» , — зазначив Петро Порошенко.

Президент звернув увагу на те, що Конституційна реформа в частині децентралізації чітко передбачає відповідальність місцевих органів влади у ставленні до людей з інвалідністю. «Не просто декларативна фіксація цих прав, а й фінансове забезпечення відповідним ресурсом», — зазначив він.

У свою чергу, Уповноважений з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич подякував Президенту за створення інституту Уповноваженого і зазначив, що підписаний Указ змінює підходи і ставлення до зазначеної категорії людей, які «потребують забезпечення рівних прав і можливостей, оскільки традиційно були дискриміновані в радянському і пострадянському суспільстві».

У зустрічі взяли участь: міністр соціальної політики Павло Розенко; міністр інфраструктури і транспорту Андрій Пивоварський; міністр молоді та спорту Ігор Жданов; заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко; Координатор системи ООН в Україні з гуманітарних питань, Постійний Представник Програми розвитку ООН в Україні Ніл Уокер; представники всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю — УТОГ, УТОС, СОІУ; українські дефлімпійці та паралімпійці; ветерани АТО.

За матеріалами  газети УТОГ «Наше життя»