item___    

25-26 березня 2015 року у м. Вільнюс (Литва) відбулася чергова Окружна зустріч Північно-східного європейського округу Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО), в якій, під головуванням титулярного члена, члена Виконкому PSI Олексія Романюка, взяли участь представники профспілок сфери обслуговування України, Естонії, Литви, Латвії, Вірменії та Грузії.

На Зустрічі були розглянуті питання, пов’язані з оцінкою соціально-економічного стану в країнах Північно-східного округу та діяльності в них профспілок. Було заслуховано і обговорено звіти представників профспілок кожної з країн з питань: права профспілок, соціальний діалог, колективно-договірний процес, заробітна плата в умовах світового фінансово-економічної кризи, приватизація і лібералізація, акції.

        Генеральний секретар ЕФПГО Ян Віллем Гудріан та співробітник ЄФПГО Ричард Понд у своїх виступах зупинилися на основних пріоритетах й плані діяльності ЄФПГО на 2015 рік, а також торкнулися питання залучення нових членів та органайзингу. В промові Яна Гудріана прозвучало прагнення боротьби за іншу Європу, за зміну економічної політики в ній, а, отже, замість застосування жорстких економічних заходів й заморожування зарплати, домогтися удосконалення соціального діалогу, права на страйк, підвищення стандартів життя.

       Про діяльність та недавні політичні події у субрегіоні доповів субрегіональний секретар Василь Шилов, а про діяльність Жіночого комітету і проблеми, пов’язані із забезпеченням гендерної рівності, доповіла Ріма Кісіліене.

       У своєму виступі генеральний секретар Литовської конфедерації профспілок Яніна Матуйзене звернула увагу присутніх на особливості соціального діалогу в країні, на результативність вирішення трудових спорів.

       Брав участь у заході і віце-спікер Литовського Сейму, голова соціал-демократичної партії Литви Альгідрас Сісас, який є колишнім головою ЦК профспілки металістів і лобіює інтереси профспілок у Сеймі. У своїй промові він говорив про економіку та добробут населення в країні у порівнянні з іншими країнами ЄС, а також про наявні проблеми та завдання в цій сфері.

          Учасники Зустрічі активно обговорювали питання, які розглядалися на ній, ділилися досвідом профспілкової роботи.

        В рамках Зустрічі було проведено Круглий стіл на тему: "Угода про Трансатлантичне торгово-інвестиційне партнерство між США і ЄС (ТТІП). Протидія лібералізації громадських послуг в ТТІП". Обговорюючи це питання Генеральний секретар ЄФПГО Ян Віллем Гудріан зауважив, що слід ретельно відноситися до Угод з США, Канадою, не зовсім довіряти, а перевіряти їх виконання. 

       Під час Зустрічі було досягнуто домовленості по місце наступної Окружної зустрічі - м. Мінськ (Білорусь).

        Одночасно було запрошено всі профспілки Округу й спеціалістів ЄФІПГО взяти участь 25-26 серпня п.р. у загальному семінарі "Профспілки під час кризи", який відбудеться у м. Київ (Україна).