Експертне обговорення стійкості енергозабезпечення об’єктів водопостачання та водовідведення в осінньо-зимовий період

Президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький взяв участь у експертному обговоренні стійкості енергозабезпечення об’єктів водопостачання та водовідведення в осінньо-зимовий період 2024/2025.

Захід організовано  Energy Club за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України.

Учасники  обговорили такі питання:

  1. Забезпечення стабільного енергопостачання об’єктів водопостачання та водовідведення під час опалювального сезону, зокрема готовність ОМС до критичних ситуацій.
  2. Виявлення та формулювання рекомендацій для ОМС щодо підвищення їхньої готовності до можливих ризиків (зокрема, обстрілів та перебоїв в енергопостачанні).
  3. Створення простору для діалогу, де ОМС зможуть обговорити свої очікування, виклики та необхідну підтримку.

«Серйозними викликами для водоканалів є брак працівників. Багато фахівців мобілізовані до лав ЗСУ, разом з тим відбувається відтік кадрів через низьку заробітну плату та інші причини. Якщо ситуація не зміниться, на водопостачальних підприємствах не буде кому працювати. Також велика проблема для водоканалів у великих містах – відсутність частотних перетворювачів на критичних об’єктах інфраструктури, без такого обладнання у підприємств не вистачить потужностей, щоб забезпечити електропостачання у випадку блекаутів. Також існує необхідність дозволити фінансування водоканалів з місцевих бюджетів. Всі ці аспекти важливі для забезпечення роботи водопостачальних підприємств в зимовий період», – сказав Дмитро Новицький.

ДЖЕРЕЛО