14 жовтня 2024 року відбулося шосте засідання Штабу з підготовки житлово-комунального господарства (ЖКГ) та енергетики до осінньо-зимового періоду. Учасниками стали представники центральних органів влади, голови обласних військових адміністрацій, представники місцевого самоврядування та енергетичних компаній.

Засідання відкрив Василь Шкураков, Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України. Він наголосив на важливості завершення підготовки до зими, підкресливши, що громади мають бути готові до надзвичайних ситуацій.

На засіданні розглянули ситуацію в регіонах, де ще не завершили встановлення когенераційних установок — систем, що допомагають забезпечити енергонезалежність у випадку відключень. Для таких населених пунктів були визначені конкретні завдання з прискорення їх впровадження.

Наталія Хоцянівська, директор Департаменту комунальних послуг, повідомила, що загалом регіони готові до зими на 99%. Понад 18 тис. котелень та 4,8 тис. центральних теплових пунктів перебувають на стадії готовності до подачі тепла. Проте, враховуючи воєнні ризики, громади мають бути готові до можливих надзвичайних ситуацій та мати план дій на випадок повного виведення енергосистеми з ладу.

Міністерство також повідомило про результати співпраці з міжнародними партнерами для постачання когенераційних установок і блочно-модульних котелень. Особлива увага приділяється регіонам поблизу зони бойових дій.

 

ДЖЕРЕЛО