Про соціальний захист працівників, які постраждали внаслідок бойових дій

Чинні умови соціального захисту працівників, що зазнали ушкоджень здоров’я, стали особами з інвалідністю  внаслідок бойових дій під час виконання ними трудових обов’язків, наразі перебувають не на належному рівні та не дають змоги забезпечити їх якісне лікування, відновлення втраченого здоров’я і працездатності. Не достатньо соціально захищенні також сім’ї загиблих за аналогічних обставин працівників.

ЦК Профспілки та інші галузеві профспілки неодноразово ініціювали законодавче встановлення справедливих умов соціального захисту цій категорії працівників та сімей загиблих.

З метою вирішення зазначеного питання у лютому 2024 року на рівні ФПУ було створено робочу групу з метою напрацювання пропозицій щодо внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». І такі пропозиції було оперативно підготовлено та схвалено Президією ФПУ 27.03.2024 року. Наступним етапом стало звернення до народних депутатів з проханням внести зазначений законопроєкт на розгляд Верховної Ради України та копітка робота щодо організації і проведення попередніх консультацій, зустрічей з окремими народними депутатами на предмет формалізації ними цієї законодавчої ініціативи профспілок.

Результатом спільних зусиль стало те, що у Верховній Раді України 24.06.2024 за № 11367 зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Керуючись умовами Меморандуму про співпрацю та з метою забезпечення необхідної кількості голосів у Парламенті на підтримку цього вкрай важливого законопроєкт, Голова ЦК Профспілки звернувся до народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Кучеренка О.Ю. з проханням - підтримати під час голосування у Парламенті зазначену профспілкову ініціативу.

Лист додається.