14 вересня 2023 року розпочався  Lviv Eco Forum – 2023, організований  Асоціацією «Укрводоканалекологія».

Це щорічний захід, що є майданчиком для  обговорення проблем водопровідно-каналізаційної галузі, екології та збереження природних ресурсів.

Цього року форум проходить під гаслом «Відбудуємо Україну разом». Фахівці обговорюватимуть роботу галузі водопровідно-каналізаційного господарства під час війни: втрати, ризики  та перспективи відновлення. Також увага буде присвячена проєктам міжнародних гуманітарних організацій у водопровідній галузі.

Учасників форуму під час відкриття привітав президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький. Він наголосив, що на цьогорічному Lviv Eco Forum  необхідно вирішити  гострі питання, адже галузь опинилась на межі виживання. Повномасштабна військова агресія рф за півтора роки призвела до значних руйнувань водопровідно-каналізаційної інфраструктури у багатьох містах України. І без того критичну ситуацію, в якій опинилися українські водоканали,  ускладнює невстановлення водопостачальним підприємствам економічно обгрунтованих тарифів.

Про своє бачення перспектив відновлення галузі розповів Євген Пивоваров, голова підкомітету з питань централізованого водопостачання, водовідведення, виробництва тепла та теплопостачання Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Також він щиро подякував ЮНІСЕФ, МКЧХ та МОМ за допомогу і підтримку українських водоканалів, і зазначив, що на сьогодні необхідно 45 мільярдів гривень треба, щоб перезапустити роботу водоканалів, тож це складний виклик для нас всіх.

Детально про стан галузі під час війни, збитки водопровідного та каналізаційного господарства, основні проблеми та міжнародну допомогу розповів заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бутенко.

Про роботу своїх підприємств під час війни на LVIV ECO FORUM’23 розповіли директори Миколаївводоканалу, Чернігівводоканалу, Чернівціводоканалу, Львівводоканалу та Сумського водоканалу.

Потужну підтримку та неоціненну допомогу водоканалам України надали міжнародні організації, зокрема ЮНІСЕФ та Wash Cluster ЮНІСЕФ, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Міжнародна організація з міграції, Швейцарське агентство зі співробітництва та розвитку (SDC), Water4Ukraine, мережа ТТW Баварського міністерства охорони довкілля та захисту прав споживачів.

Представники цих організацій були  присутні на LVIV ECO FORUM’23 та детально розповіли про свою роботу.

 

ДЖЕРЕЛО