08 серпня 2023 року Голова ЦК Профспілки Олексій РОМАНЮК взяв участь у нараді, організованій Конфедерацією данської промисловості (DI), Данським агентством розвитку профспілок  (DTDA) та 3F – об’єднаною профспілкою робітників Данії в рамках започаткованого цими організаціями нового проєкту під назвою «Зміцнення партнерів на ринку праці в Україні 2023-2024».

Ця нарада стала продовженням стартового семінару під назвою «Посилення партнерів на ринку праці України», який відбувся у Варшаві з 8 по 10 березня 2023 року за участі Голови ЦК Профспілки Олексія Романюка та голови Миколаївської обласної організації Профспілки Світлани Начинової.

Після завершення семінару  партнери з Данії проаналізували й консолідували усю наявну та отриману від української сторони інформацію та остаточно сформулювати цілі проєкту та узгодили його з Міністерством закордонних справ Данії, яке буде здійснювати фінансування проєкту; визначено два пріоритетні напрямки – Миколаївський та національний.

Основною темою цієї наради стало обговорення майбутньої стартової конференції, яка має відбутися в Миколаєві в жовтні, за участі органів місцевої влади та представників Посольства Данії в Україні.

Результатом реалізації проєкту в розрізі Миколаївського рівня повинна стати оптимізація відновлення та реконструкції Миколаївської області через соціальний діалог. Планується, що Миколаїв стане «лабораторією соціального діалогу».

Метою результату національного рівня проєкту – є забезпечення того, щоб результати двостороннього соціального діалогу на галузевому та загальнонаціональному рівнях сприяли створенню гідних робочих місць і зміцненню тристороннього соціального діалогу, а також щоб знання та досвід діяльності в Миколаєві використано при відбудові інших частин України.

Для забезпечення загального стратегічного керівництва та успішної реалізації проєкту буде створено керівну групу, що складатиметься з організацій ринку праці Данії та України. Керівна група збиратиметься щоквартально, щоб перевірити прогрес і прийняти рішення щодо необхідних коригувань.

Буде створено проєктну групу з представників організацій роботодавців і профспілок Данії та України, яка відповідатиме за координацію та комунікацію діяльності в інших робочих групах.

На нараді обговорили також напрямки діяльності, які будуть підтримуватися в рамках проєкту, це зокрема: заходи соціального діалогу: конференції, двосторонні робочі групи, круглі столи, колективні переговори; дослідження; обмін та тренінги з данськими партнерами та іншими експертами для підвищення потенціалу місцевих партнерів і, можливо, органів влади/вищих державних посадовців; інформаційна діяльність.

Представники українських профспілок, які брали участь у цій нараді, подякували данським колегам та органи влади Данії за вагому підтримку України в період війни, розв’язаної рф проти нашої країни та висловили прохання більш чітко визначитися та прискорити реалізацію даного проєкту. На що данська сторона дала згоду і пообіцяла врахувати ці пропозиції у подальшій спільній роботі.