«Зима близько…», - Правління Асоціації міст України

Правління Асоціації міст України на засіданні 25 липня 2023 року визначило першочерговим завданням, після допомоги ЗСУ та виробництва зброї, підготовку до опалювального сезону.

Станом на сьогодні держава має заборгованість перед підприємствами теплокомуненерго на території усієї України в розмірі від 33 млрд грн., до початку опалювального прогнозується 36 млрд. грн. 

Це результат мораторію на тарифи, які в минулі опалювальні сезони органами місцевого самоврядування були стримані для мешканців за меморандумами з державною владою та за законом.

Тарифи не піднімали, підприємства ТКЕ пройшли минулий опалювальний сезон виключно за рахунок підтримки з місцевих бюджетів, яка у 2022 році становила 22,8 млрд грн.

За інформацією Мінінфраструктури, встановлені тарифи забезпечують покриття лише на 66% від фактичних витрат, рівень оплати населення спожитих послуг за результатами опалювального сезону становив лише 67%, інших споживачів – 77%. Відповідно, заборгованість підприємств ТКЕ за природний газ постійно зростає, і на кінець опалювального сезону 2022/2023 року досягла рекордних 95 млрд грн.

Сергій Сухомлин, Житомирський міський голова, Голова Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України, підсумував, що необхідно зробити терміново для початку наступного опалювального сезону та його стабільного проходження:

  • компенсувати різницю в тарифах підприємствам ТКЕ, - потрібне рішення Парламенту та виконання Урядом;
  • обмежити договірне списання на користь постачальника природного газу коштів з рахунків підприємств ТКЕ, - потрібне рішення Уряду;
  • продовжити режим ПСО на наступний опалювальний сезон для уникнення значного росту тарифів на тепло, - потрібне рішення Уряду.

Участь в обговоренні проблем взяв Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Бутенко, який представив позицію Міністерства, що підтримує позицію Асоціації міст України. Він зазначив, що Міністерством підготовлено відповідні проєкти урядових рішень щодо компенсації різниці в тарифах та продовження ПСО, які зараз узгоджують з іншими органами державної влади. Також Олександр Бутенко поділився з головами громад інформацією про підготовку технічних рішень щодо тарифів на тепло й воду, щодо роботи всього енергетичного комплексу та відповів на питання членів Правління Асоціації міст України.

ДЖЕРЕЛО