Чи може підприємство продовжити своїм наказом термін дії атестації робочих місць за умовами праці на весь період воєнного стану?

Відповідь інспекторів праці - ні. Підприємство не може продовжити термін дії атестації робочих місць за умовами праці у зв'язку із воєнним станом.

Алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємстві визначають Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, що затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442 та Методичні рекомендації щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці і Головним санлікарем від 01.09.1992 р. № 41.

Ними передбачено, що атестацію робочих місць за умовами праці проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначають наказом по підприємству в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років.

При докорінній зміні умов і характеру праці проводиться позачергова атестація. Результати атестації чинні протягом 5 років після їх затвердження до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації.

Тож чинні нормативно-правові акти, що регулюють питання атестації не передбачають можливості її відтермінування та продовження строків дії у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні.

ДЖЕРЕЛО