12 травня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності з примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» (законопроєкт №7317).

Цей Закон запроваджує низку обмежень, які стосуються сфери житлово-комунального господарства. Так, передбачається на період дії воєнного стану заборона примусового виконання рішень:

► про стягнення з фізичних осіб заборгованості за житлово-комунальні послуги;

► боржниками за якими є, зокрема, підприємства – надавачі послуг водопостачання та водовідведення, а також суб’єкти, які здійснюють діяльність з виробництва, передачі, розподілу, постачання електричної енергії.

Нагадуємо, 5 березня 2022 року постановою Кабінету Міністрів України №206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану" було заборонено нараховувати та стягувати штрафні санкції на заборгованість побутових споживачів за житлово-комунальні послуги, а також обмежувати надання житлово-комунальних послуг.

Асоціація міст України, розуміючи необхідність захисту побутових споживачів, які не мають можливості розрахуватися за спожиті житлово-комунальні послуги, звертає увагу на доцільність збалансованого підходу. Адже, захищаючи побутових споживачів від примусових стягнень заборгованості за послуги ЖКГ, держава не захищає від примусових стягнень усіх надавачів таких послуг. Наприклад, НАК «Нафтогаз України» продовжує роботу із стягнення заборгованості за спожитий природний газ з підприємств теплопостачання. В результаті ці підприємства позбавляються фінансового ресурсу для виплати заробітної плати своїм працівникам, а також для підготовки до опалювального сезону 2022/2023.

Асоціація міст України наголошує, що такий вибірковий підхід до захисту суб’єктів сфери житлово-комунального господарства є неприпустимим і загрожує припиненням постачання певних видів комунальних послуг.

ЦК Профспілки підтримує конструктивну і обґрунтовану  позицію Асоціації міст України.

 

ДЖЕРЕЛО