Уряд створив Міжвідомчу координаційну раду з питань водних ресурсів України, яку очолив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Ця рада, зокрема, займатиметься питанням розширення джерел формування державного фонду розвитку водного господарства. Серед іншого, залученням коштів міжнародних фінансових організацій для реалізації інвестиційних проєктів. Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

«Рада дозволить налагодити координацію діяльності всіх сторін щодо формування та реалізації державної політики у сферах питної води, водопостачання та водовідведенн   тощо. Відтак нагальні питання у цій сфері будуть розв’язуватися оперативніше. Зокрема, йдеться про забезпечення сталого водопостачання та дотримання санітарно-епідеміологічних вимог. Також рада працюватиме над залученням додаткових коштів до державного фонду розвитку водного господарства, зокрема, від міжнародних фінансових організацій для реалізації інвестиційних проєктів», – наголосила Наталія Хоцянівська.

Основними завданнями координаційної ради є:

  • визначення шляхів, механізмів та способів вирішення проблемних питань, що виникають під час реалізації державної політики у сфері водних ресурсів України;
  • підвищення ефективності діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади;
  • удосконалення нормативно-правової бази з питань водних ресурсів України;
  • інституційна підтримка у реалізації державної політики у сфері водних ресурсів України;
  • підтримка у реалізації міжнародних програм, проєктів, угод з питань раціонального використання та охорони водних ресурсів тощо.

Згідно з ухваленим рішенням, до складу Ради увійдуть Міністр аграрної політики та продовольства, заступники керівника Офісу Президента України, секретаря апарату РНБО, Міністра Кабінету Міністрів, народні депутати, а також заступники Міністра Міндовкілля, Мінфіну та МОЗ, очільники Фонду державного майна, Державного агентства водних ресурсів, Державної екологічної інспекції, Державної служби з питань надзвичайних ситуацій, перший заступник голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Також до Ради увійдуть генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго»,  президент Української асоціації районних та обласних рад, дійсний член Міжнародної Академії екології, ректор Державної екологічної академії  післядипломної освіти та управління та заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що учасники Конгресу місцевих та регіональних влад підтримали загальнодержавну соціальну програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки та звернулися до Верховної Ради щодо схвалення відповідного законопроєкту.

 

ДЖЕРЕЛО