Тепловики заявляють про масові перевірки підприємств та нестачу «соціального» газу замість обіцяної владою компенсації різниці в тарифах та підтримки громад з низьким рівнем податкової спроможності

 Представники теплопостачальних підприємств заявляють, що замість обіцяної керівництвом держави компенсації в тарифах за минулий опалювальний сезон та достатніх обсягів газу для потреб населення, тепловики зіштовхнулися з масовими перевірками та дефіцитом газу, а місцеві бюджети — з гострою потребою дофінансування теплопостачання.

 Протистояння у трикутнику «влада — Нафтогаз — ТКЕ», яке розпочалось навесні цього року після скасовування ПСО (покладання спеціальних зобов’язань) та впровадження ринкових цін на газ, загострилось вже на початку опалювального сезону через невиконання з боку влади досягнутих домовленостей за Меморандумом, підписаним 30 вересня.

 Лімітів «дешевого» газу для потреб населення, які отримали теплокомуненерго в угодах від торгового газового посередника НАК «Нафтогаз України» — ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» — виявилось недостатньо вже у жовтні, коли тепловики розпочали опалювальний сезон у містах з централізованим опаленням. 

 Обсяги природного газу теплопостачальним підприємствам визначались за середнім споживанням в попередні три роки без урахування температури поточного опалювального сезону.

 Але, обсяги газу, що перевищують встановлений ліміт, НАК «Нафтогаз України» зобов’язує підприємства ТКЕ закуповувати за ринковими цінами (25 грн/1 куб.м у жовтні). В результаті, через некоректне лімітування обсягів газу міський бюджет Маріуполя повинен дофінансувати закупівлю газу додатково на 25 млн грн, Старокостянтинова — на 4,5 млн грн. Аналогічна ситуація в Івано-Франківську, Львові та інших українських містах, а також з опаленням бюджетних установ, які споживають природний газ через індивідуальні котельні.

 Суттєво поглиблює кризу в теплопостачанні відсутність механізму державної підтримки територіальних громад, індекс податкоспроможності яких менше або дорівнює 0,9. Згідно з Меморандумом, підтримка таких місцевих громад мала запрацювати в четвертому кварталі поточного року. Однак станом на сьогодні органи місцевого самоврядування не мають ні механізму, ні будь-якої інформації щодо виконання Урядом цієї обіцянки.

 Натомість підприємства ТКЕ зіштовхнулися з масштабними перевірками з боку державних контролюючих органів. На більшості підприємств вже почалися тримісячні перевірки Держаудитслужбою, а отже, досягнуті з державою домовленості про компенсацію різниці в тарифах за минулий опалювальний сезон у 2021 році опинилися під загрозою зриву.

 «Потурання газовому монополісту та дискримінація економічних прав теплопостачальників — саме так виглядає позиція держави в питаннях врегулювання газової кризи, головним заручником якої на сьогодні стали підприємства теплокомуненерго. Ми направили до Асоціації міст України та Кабінету Міністрів України перелік ключових питань, від яких залежить стале проходження опалювального сезону по всій Україні. Сподіваємось на конструктивний діалог та виконання усіх домовленостей з боку Уряду за Меморандумом, укладеним перед початком опалювального сезону, за яким держава взяла на себе зобов’язання з врегулювання кризових явищ у постачанні газу та компенсації різниці в тарифах», — зазначив Арсентій Блащук, Президент Міжгалузевої асоціації «Уктеплокомуненерго».

 Нагадаємо, у вересні тепловики вже звертались до Президента з вимогою негайно вжити заходів для розв’язання найглибшої за 10 років кризи у сфері ТКЕ. У іншому випадку підприємства не матимуть змоги забезпечити стабільне проходження опалювального сезону, але їх не почули. 

 

УКРАЇНА КОМУНАЛЬНА