На засіданні Уряд затвердив постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення». Документ дозволить розпочати процедуру включення підприємств ТКЕ і ВКГ до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості, та укладати з ними договори про реструктуризацію заборгованості за спожиті енергоносії. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. 

«Одним із найважливіших пунктів Меморандуму щодо сталого проходження опалювального сезону є реструктуризація заборгованості підприємств теплопостачання перед НАК “Нафтогаз України”. Затверджена Урядом постанова дозволяє розпочати практичну реалізацію цього пункту. Йдеться про внесення підприємств до реєстру, укладання з ними договорів та подальшу компенсацію частини боргу, що стосується різниці в тарифах. Прийняття постанови було необхідним для приведення чинних нормативно-правових актів у відповідність до положень Закону №1639», — наголосив Олексій Чернишов. 

Зазначимо, прийняття проєкту постанови забезпечує створення нормативно-правового підґрунтя для:

  • включення теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості, яка утворилась станом на 1 червня 2021 року;
  • уніфікації правового оформлення договірних відносин між суб’єктами господарювання в частині реструктуризації кредиторської заборгованості підприємств теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства, відповідно до положень Закону № 1730, та своєчасного укладання відповідних договорів;
  • розблокування рахунків підприємств теплоенергетики, шляхом зняття арештів.

Зауважимо, 30 вересня між Кабінетом Міністрів, Офісом Президента України, НАК «Нафтогаз України», Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування, «Асоціацією міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад був підписаний Меморандум щодо сталого проходження опалювального сезону. Документ передбачає, зокрема:

  • ​​спрямування додатково до місцевих бюджетів 4% ПДФО (податку на доходи фізичних осіб); 
  • спрямування субвенції з державного бюджету громадам, що знаходяться поза індексом податкоспроможності (до 0,9), яка покриває 80% дефіциту ТКЕ цих громад (з 4 кварталу 2021 року);
  • державою забезпечено одну з найнижчих цін на газ для виробників тепла для населення — 7420 грн за тис куб. м.  

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський раніше підписав Закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», який набрав чинності 29 серпня 2021 року. Закон прийнято з метою врегулювання ситуації з боргами ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України».

Раніше Олексій Чернишов повідомив, що Уряд затвердив План заходів, спрямований на розв’язання проблемних питань у сфері ЖКГ та затвердив Методику визначення заборгованості з різниці в тарифах. 11 жовтня Уряд схвалив План дій з реалізації Меморандуму, який передбачає чіткі заходи та терміни їх виконання відповідними виконавцями.

ДЖЕРЕЛО