7-10 жовтня  поточного року  на запрошення Федерації профспілок робітників Данії 3F (United Federation of Danish Workers 3F) делегація галузевої Профспілки у складі:

 

  

 

Олексія РОМАНЮКА – Голови ЦК Профспілки;

Ірини ОЧЕРЕТЬКО – Голови Донецької обласної організації Профспілки;

Богдана КОЗЛО - Голови Львівської  обласної організації Профспілки;

Лариси УСПЕНСЬКОЇ - Голови Харківської  обласної організації Профспілки;

Алли САВЛЮК – головного бухгалтера  ЦК Профспілки, відвідали з робочою поїздкою Королівство Данія.

В ході  поїздки відбулася зустріч з керівництвом Федерації профспілок робітників Данії 3F, на якій  було обговорено шляхи подальшої співпраці та втілення спільних програм і проєктів.

Перебуваючи у Копенгагені, наша делегація зустрілася з Михайлом Видойником, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Королівстві Данія, який поінформував про основні напрямки  взаємодії України і Королівства Данія  та відзначив важливість налагодження двостороннього  діалогу між  профспілковими активістами двох країн з огляду на постійне зростання кількості українських працівників в Данії та необхідність захисту їхніх трудових прав.

9 жовтня 2021 року  представники галузевої Профспілки взяли участь у  конференції, організованій  профоб'єднанням 3F, яка  була присвячена Всесвітньому  дню  дій за гідну працю. На заході були присутні  активісти з Литви, Польщі, Естонії, Непалу, Румунії, Болгарії, Узбекистану та України.

ЇЇ учасники зазначили - гідна праця передбачає та повинна забезпечувати справедливий заробіток, безпеку на робочому місці та соціальний захист працівників, сприяти особистому зростанню працівників. Гідна праця дає громадянам свободу висловлювати свої погляди, гарантує рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного.

 

 

У своєму виступі  Голова ЦК Профспілки Олексій Романюк розповів учасникам про основні напрямки профспілкової роботи, досягнення та проблемні питання.

 «Нашою основною метою, є представництво та захист соціально-економічних прав та інтересів найманих працівників сфери обслуговування в стосунках з органами влади та роботодавцями.  Основним нашим методом в досягненні цієї мети є соціальний діалог. Але, при необхідності ми, використовуючи інструменти вуличної демократії, добиваємось від всіх гілок влади і роботодавців підвищення соціальних стандартів, створення і збереження робочих місць, погашення боргів по заробітній платі, які на жаль,  мають місце в Україні», наголосив доповідач.  

 Олексій Романюк підкреслив, що сьогодні є складнощі із соціальним діалогом на вищому національному рівні, оскільки  влада не завжди чує профспілки і виявляє неповагу до них, як до  соціального партнера; намагається лібералізувати трудове законодавство України.  Він поінформував міжнародних партнерів, що ігнорування вимог профспілок призвело до того, що профспілки з усіх регіонів  України 7 жовтня  - у Всесвітній день дій за гідну працю у м. Києві  взяли участь у попереджувальній профспілковій акції протесту, яка відбувалася під гаслом «Захистимо свої трудові права і свободи на об’єднання в профспілки. Здобудемо краще життя!» Учасники акції виступили  проти антитрудових та  низки антипрофспілкових законопроєктів.

«Завершуючи виступ,  я хочу висловити подяку за солідарну підтримку українського профспілкового руху в цій непростій боротьбі нашими міжнародними колегами і партнерами. Особливо хочу подякувати за співпрацю профспілкове об'єднання 3F Королівства Данія, завдяки якому, ми провели інформаційну кампанію про його досвіді щодо захисту прав та інтересів найманих працівників. популяризації профспілкового руху і залучення нових членів", сказав Олексій Романюк.

До учасників заходу з вітальним словом звернувся також і Посол України Михайло Видойник.

Після завершення конференції учасники мали змогу обмінятися думками щодо подальшої співпраці.