16 вересня 2021 року Голова ЦК Профспілки  Олексій Романюк  взяв участь  у онлайн засіданні Північно-Європейського округу EPSU  (Європейської федерації профспілок громадського обслуговування).

Окрім України,  у засіданні брали участь представники Литви, Латвії, Естонії, Вірменії, Польщі та  Грузії.

Учасники наради ознайомили присутніх із найактуальнішими проблемами та досягненнями профспілкового руху у своїх країнах за період від попереднього засідання, визначили пріоритетні для кожної країни напрямки роботи та питання для вирішення яких  національним профспілковим рухам  вкрай  необхідна солідарна міжнародна підтримка.

Обговорили і питання щодо погіршення ситуації  з коронавірусом, її впливом на  економіки країн та людей праці, наголосивши при цьому на необхідності щеплення (висловивши позицію щодо недопущення прийняття  на законодавчому рівні документів, які надають право звільняти працівників за небажання вакцинуватись).

Олексій Романюк у своєму виступі наголосив, що пріоритетним напрямком в роботі Профспілки залишається  соціальне партнерство та  колдоговірна робота, результатом якої повинно стати постійне підвищення  соціальних стандартів для найманих працівників та захист їх інтересів.

Окремо  представники Європейського Союзу висвітлили свою позицію щодо  намагань добитися того, щоб  у всіх країнах відсоток  підприємств, які  охоплені колективно-трудовим регулюванням був не менше 70. При цьому  цифра мінімальної заробітної плати повинна бути на рівні  не менше 60 відсотків  від середньої заробітної плати по конкретній країні.

Також у  ході засідання учасники обговорили питання підготовки до проведення чергового  Конгресу EPSU, який заплановано провести у 2024 році у Бухаресті (Румунія), зауваживши, що сьогодні румунські профспілки знаходяться під шаленим тиском з боку влади, що викликає серйозне занепокоєння та стурбованість.

Дискусія була конструктивною, учасники мали змогу обмінятися думками та  ухвалили низку рішень, насамперед  висловивши  загальну стурбованість тим, що в багатьох країнах продовжується наступ на  профспілки  та  намагання зменшити права працівників.