На засіданні Уряду затверджено Методику визначення заборгованості з різниці в тарифах.

Документ був розроблений на виконання Закону щодо врегулювання боргів за спожиті енергоносії підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. 

«29 серпня набрав чинності закон, який, серед іншого, передбачає і врегулювання питання боргів ТКЕ. Для його реалізації необхідна методика розрахунків різниці в тарифах — сьогодні її затвердили, це важливе рішення. Документ дає можливість розпочати процедуру верифікації обсягів заборгованості з різниці в тарифах в розрізі кожного підприємства окремо. А далі — компенсація з держбюджету. Зазначу, такий формат підтримки з боку держави було обговорено під час спільних нарад з представниками органів місцевого самоврядування на виконання завдання, поставленого Урядом», — зазначив Олексій Чернишов. 

Зазначимо, затверджена Методика передбачає механізм розрахунку підприємствами різниці в тарифах у розрізі категорій споживачів (населення та бюджетні установи), зокрема, передбачає положення  щодо:

  • розрахунку фактичних нарахувань за теплову енергію та комунальні послуги;
  • розрахунку фактичних витрат на теплову енергію та комунальні послуги;
  • обмеження в частині величини втрат теплової енергії та води в мережах, що обліковуються на підприємствах, при розрахунку різниці в тарифах .

Відповідно до Методики, розрахунки різниці в тарифах будуть подаватися суб’єктами господарювання до територіальної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, положення про яку було затверджено на засіданні Уряду 01 вересня 2021 року.
Робота територіальних комісій має бути проведена найближчим часом, адже суми, які будуть визначені комісіями ляжуть в основу законопроекту щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», розгляд якого заплановано на вересень.

Зауважимо, повноваження зі встановлення тарифів на тепло у новому опалювальному сезоні надано органам місцевого самоврядування. 

Зазначимо, Президент України Володимир Зеленський нещодавно підписав Закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», який набрав чинності 29 серпня 2021 року. Закон прийнято з метою врегулювання ситуації з боргами ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що Технічний стан підготовки регіонів до опалювального сезону складає близько 80%. У Мінрегіоні проходять регулярні наради з представниками органів місцевого самоврядування щодо підготовки до опалювального сезону. 

Джерело