Перехідний період подовжили до 1 жовтня.

Наказом від 28.08.2021 №1836 МОЗ затвердило зміни до деяких своїх нормативно-правових актів.

Нововведення стосуються насамперед Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 №1066 (далі- Порядок №1066),(далі – Порядок №1066).

Основна зміна - це повний перехід на електронні лікарняні не з 1 вересня, як  МОЗ планувало раніше, а з 1 жовтня 2021 року.

Поза тим, МОЗ унесло зміни до ще п’яти порядків:

  • Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 №1234;
  • Порядку реєстрації живо народжених і мертвонароджених, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2006 № 179;
  • Порядку ведення Реєстру медичних записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 28.02.2020 № 587;
  • Порядку ведення медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я затвердженого наказом МОЗ від 18.09.2020 №2136;
  • Порядку ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 30.11.2020.

 Зміни до Порядку №1066 

  1. МОЗ продовжило період дії перехідної моделі роботи з мед висновками про тимчасову непрацездатність до 1 жовтня 2021 року. 
  1. Паперові лікарняні у зв’язку з вагітністю і пологами слід видавати до 1 жовтня 2021 року. 
  1. Медвисновок категорії «Захворювання або травма загального характеру» формуються на підставі медичних записів про стан здоров’я (функцій організму) пацієнта віком від 14 років та висновку лікуючого лікаря. 
  1. Лікуючий лікар реабілітаційного закладу, відділення, підрозділу формує мед висновок категорії «Захворювання або травма загального характеру» на підставі медичних записів про пацієнта, який отримуватиме лікування та (або) реабілітаційну допомогу, та висновку лікуючого лікаря про його тимчасову непрацездатність. Направляє пацієнта на продовження лікування та (або) реабілітаційної допомоги теж лікуючий лікар. 
  1. Лікуючий лікар реабілітаційного закладу, відділення чи підрозділу формує мед висновки категорії «Захворювання або травма загального характеру» на весь період отримання лікування та (або) реабілітаційної допомоги із зазначенням строку дії, що не повинен перевищувати 30 к.д. 
  1. Категорія мед висновку про тимчасову непрацездатність «Необхідність догляду за хворою дитиною» відтепер називається «Догляд за хворою дитиною». 
  1. Передання відомостей до електронного реєстру листків непрацездатності здійснюється автоматично одразу з моменту формування медвисновку в Реєстр медвисновків в ЕСОЗ, після встановлення відмітки про відміну мед висновку. А в разі, якщо центральна база ЕСОЗ, система електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, Е-реєстрів недоступні, даних ЕСОЗ, - одразу з моменту усунення відповідних несправностей, або за ініціалізацією лікаря щодо раніше сформованого та внесеного до Реєстру медвисновку.