Про програми, які реалізує Мінрегіон спільно з міжнародними партнерами у сфері муніципальної інфраструктури розповів заступник Міністра розвитку громад та територій Ігор Корховий під час онлайн заходу на тему «Роль держави у забезпеченні населення України якісною питною водою». Захід  відбувся в межах спільного соціально-інформаційного проєкту Асоціації міст України та громадської спілки «Бізнес за партнерство» — «Від доступної та безпечної води до здорової громади».

«Питання забезпечення населення якісною питною водою є одним з пріоритетних завдань нашого Міністерства. Наразі в Мінрегіоні вже реалізують низку програм з модернізації інфраструктури водопостачання та водовідведення, а саме — «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві». Ці програми впроваджуються за підтримки міжнародних фінансових організацій. Адже саме Мінрегіон виступає фасилітаційною платформою, що надає можливість органам місцевого самоврядування долучитися до фінансових ресурсів», — зазначив заступник Міністра розвитку громад та територій Ігор Корховий.

Також заступник Міністра додав, що на стадії впровадження знаходяться ще дві програми: Рамкова угода між Урядом України та Урядом Королівства Данія (Danida Business Finance в Україні) та Рамковий договір між Урядом України та Урядом Французької Республіки. Зокрема, вони спрямовані на фінансування проєктів, пов’язаних з модернізацією місцевої інфраструктури у громадах та покращення водопостачання у місті Києві.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що Уряд затвердив розроблений Мінрегіоном законопроєкт щодо забезпечення умов для покращення питної води.

Довідково

Для реалізації програми Danida Business Finance Мінрегіоном на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 р. № 1094 розроблено та подано до Кабінету Міністрів України порядок відбору проєктів, які підлягають фінансуванню згідно з положеннями зазначеної Рамкової угоди.

За Рамковим договором у Мінрегіоні розробили та подали до Кабінету Міністрів України проєкт розпорядження про підписання Рамкового договору. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.05.2021 р. № 402-р було підписано Рамковий договір 13 травня 2021 року. Рамковий договір ратифіковано Верховною Радою України 01 липня 2021 року.

Наразі Мінрегіон чекає на підписання договору Головою Верховної Ради України та Президента України.