Президент Володимир Зеленський анонсував, що найближчим часом Верховна Рада прийме законопроект про списання боргів теплогенеруючих підприємств за газ перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».

Про це він заявив на засіданні Палати місцевих влад Конгресу місцевих і регіональних влад при президенті України, яке пройшло 3 червня 2021 року  в Хмельницькому. Темі підготовки до опалювального сезону була приділена значна увага під час засідання. Володимир Зеленський висловився на підтримку пропозиції щодо списання боргів підприємств ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України», водночас Глава держави зазначив, що, відповідно до українського законодавства, ціни на газ мають бути ринковими. «Проте держава як акціонер зверталася до НАК, і «Нафтогаз» запровадить енергетичні пакети, які за ціною були б найкращими чи не в усій Європі», – додав Президент.

 «Я підтримую списання боргів перед НАК «Нафтогаз Україна». Я знаю, що зареєстрований закон, він зараз знаходиться у Верховній Раді. Були деякі процеси гальмування цього законопроекту, з різних причин, я вважаю, що вони дрібні ... Вчора у мене була серйозна розмова з головою профільного енергетичного комітету Андрієм Герус, і я думаю, що в найближчі дні ми побачимо цей закон, який пройде комітет, і побачимо голосування в залі Верховної Ради», - сказав він.

При цьому Президент висловив упевненість, що фракція «Слуга народу» в парламенті підтримає законопроект.

Нагадаємо, що раніше Голова ЦК Профспілки Олексій Романюк неодноразово  звертався до всіх гілок влади щодо необхідності невідкладного вирішення нагальних питань підприємств теплопостачання, недопущення перенаправлення цих звернень виключно Міністерству розвитку громад і територій України, оскільки їх вирішення потребує законодавчого врегулювання на найвищому рівні.

 Також  раніше Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» звернулася в Офіс Президента щодо невиконання НАК "Нафтогаз України" доручень президента в частині умов договорів про постачання природного газу.

Підприємства ТКЕ 29 травня 2021 отримали зразок договору на поставку природного газу для виробництва теплової енергії від ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" і прийшли до висновку, що умови договору повністю суперечать дорученням президента. Відповідний протокол розбіжностей до договору поставки природного газу ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" направлено в офіс президента України, Мінрегіону та Асоціації міст України.

«Зокрема, договором передбачена ціна газу на виробництво теплової енергії на рівні 7583,89 грн з ПДВ і транспортуванням, замість 7400 грн. - як передбачено дорученням. При цьому передбачена передоплата вартості спожитого газу і, відповідно, штрафні санкції за порушення термінів її проведення. також договором передбачено безспірне списання банком коштів з рахунків підприємств без їх згоди в разі виникнення заборгованості за спожитий природний газ, для чого ТКЕ має укласти відповідний договір з банком», - повідомляють ТКЕ.

Таким чином, вважають в асоціації, договірні вимоги ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" приведуть до дестабілізації роботи підприємств ТКЕ щодо забезпечення споживачів тепловою енергією.