Верховна Рада України 2 червня поточного року  прийняла за основу законопроєкт №3515 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення.

За оцінкою Федерації профспілок України (повідомляє сайт ФПУ), законопроект 3515 фактично руйнує підвалини розбудови соціальної держави Україна і реалізації людино центричної політики. Цей курс крок за кроком вибудовувався у державі за роки незалежності під статус держави Україна, як соціальної (що закріплено у Конституції).

На реалізацію такого статусу у різні роки була прийнята низка законів, які розроблялись за участю усіх трьох сторін соціального діалогу, міжнародних експертів, європейських структур. Зокрема йдеться про закони "Про прожитковий мінімум" і "Про державні соціальні стандарти і державні соціальні гарантії".

На їх основі формувалися відповідні соціальні гарантії – заробітної плати, пенсійного забезпечення, соціальних виплат та допомог.

У разі прийняття законопроекту 3515 це все може бути перекреслено одним махом, оскільки прожитковий мінімум – це набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, які необхідні для забезпечення найнеобхідніших потреб людини для її життєдіяльності.

Набір такої корзини проводився на основі науково обґрунтованих норм споживання, які надавали МОЗ та інші установи. Цей споживчий кошик проходив науково-громадську експертизу, до якої були залучені експерти і сторони соціального діалогу. Лише після цього була визначена вартісна величина прожиткового мінімуму з урахуванням діючих цін і тарифів. І тоді прожитковий мінімум був визначений як державний соціальний стандарт.

Нижче його величини в країні не повинні платитись ні мінімальна зарплата, ні пенсія.

 Законопроект 3515 скасовує існуючий порядок визначення прожиткового мінімуму та усі його складові.

  Які можуть бути наслідки його прийняття?

Нині мінімальна зарплата становить 6000 з наступним підвищенням до кінця року до 6500 грн, як це визначено Законом «Про Державний бюджет».

Якщо застосувати норму визначення прожиткового мінімум за законопроектом 3515 наразі – а саме у розмірі 40% від середньої зарплати у попередньому році, то діючий розмір мінімальної зарплати буде знижено майже на чверть.

В той час, як законом «Про оплату праці», ратифікованою Україною Конвенцією МОП №131 розмір мінімальної зарплати не повинен бути нижчим за прожитковий мінімум.

Така ж саме гарантія передбачена і для встановлення розміру мінімальної пенсії.

 Інший негативний аспект оплати праці – законопроектом встановлюється дискримінаційна норма запровадження двох різних гарантій при визначенні мінімальних ставок зарплат:

- для підприємств виробничого сектору – один показник,

- а для бюджетної сфери інший – тільки 50% від мінімальної зарплати.

Це перекреслює законодавчо встановленні норми оплат праці для таких категорій громадян, як працівників освіти, охорони здоров’я, держслужбовців та ін..

 Фактично демонтується уся система соціального захисту, яка побудована на базовому державному соціальному стандарті – прожитковому мінімумі. Це зачепить абсолютну більшість українців та призведе до зниження їх соціального захисту.

Також ліквідуються розрахунки прожиткового мінімуму для окремих категорій: для працездатної, непрацездатної особи та дітей різного віку.

Все буде підлаштовуватися під фінансові можливості бюджету. 

Слід нагадати, що питання визначення справедливого прожиткового мінімуму було предметом дискусій продовж останніх років і зокрема, розглядалось на парламентських слуханнях у грудні 2019 року за участю профспілкової делегації. На жаль, за нашими оцінками, Рекомендації тих парламентських слухань, практично нівелюються цим законопроектом.

  Єдине, з чим ми погоджуємось, що дійсно в окремих випадках можна відв’язати застосування прожиткового мінімуму для визначення розмірів штрафів, пені або інших податкових зборів. Відповідний законопроект був підготований і зареєстрований у ВР, але він лишився без розгляду парламентським Комітетом.

Слід також зазначити, що законопроекту 3515 були висунуті інші законопроекти, які складали йому конкуренцію, але усі вони були відхилені Комітетом.

Ми вважаємо, що законопроект 3515 у даній редакції не може бути прийнятий як закон, і як такий, що є антиконституційним і антисоціальним.  На жаль, ті депутати, які підтримали і проголосували за нього у першому читанні, очевидно, не розібралися у суті, які загрози він несе у собі для людей.

Профспілки готові надати кожному народному депутату всю об’єктивну інформацію щодо негативів цього законопроекту і як слід було б їх виправити.

 Сподіваюсь, що голос профспілок і людей праці буде почутий і обговорення цього законопроекту буде перенесено для подальшого його доопрацювання на площадках соціального діалогу з метою посилення соціальної політики держави і захисту громадян.

Наразі ФПУ надсилає листи до народних депутатів, керівництва держави.

У разі ігнорування нашої позиції ми готові вдатися до протестних дій.