На початку червня взяв участь у ток шоу  в ефірі Energy freedom на тему: “Централізоване теплозабезпечення українських міст – чи є шанси на виживання теплокомуненерго?”

Я зрозумів, що ні в кого комплексної й правильної моделі існування і подальшого розвитку подій немає.

22 травня в кабінеті у Президента відбулася нарада за участі Асоціації міст України, в результаті наради прийнято рішення встановити ціну на газ 7,4 грн для ТКЕ. Після таких заяв з першого кабінету країни ми вже поставили крапку на ринку газу. Договір цей нетиповий, його уряд не затверджує, він приблизний. Питання боргів ключове, але не одне проблемне питання…

В умовах, коли у нас і так великі борги населення, і є борги, які нічим не підкріплені перед «Нафтогазом», яка буде платіжна дисципліна у випадку підвищення тарифів на 35-40%, важко спрогнозувати. Я практично переконаний, що через 1-2 місяці піднімуть населенню тариф на електроенергію, тобто одночасно на споживача впаде новий тариф на тепло і новий тариф на електроенергію.

Я роблю висновок, що в умовах ринкового так званого ціноутворення, навіть якщо ми розв’яжемо проблему боргів, вони так само будуть і далі накопичуватись. Мені чомусь здається, що ми нікуди не зможемо дітися від регулювання ціни на газ для енергетики й для ТКЕ. Має бути діалог, і ціна має бути підйомною для ТКЕ, місцевих бюджетів і для споживача.

Я абсолютно не вірю в лібералізацію цього ринку. Має бути державна програма модернізації ТКЕ, яку необхідно розробити саме з НАК «Нафтогаз України» для того, щоб він розумів свій економічний ефект від скорочення споживання газу, бо лібералізація тільки погіршує ситуацію.

10 Червня 2021  ОЛЕКСІЙ КУЧЕРЕНКО