Центральний Комітет Профспілки, листом  від 26.01.2021 року №01-11 направив до Департаменту профспілкового руху та зв'язків з громадськими організаціями ФПУ пропозиції щодо змін окремих статей Статуту ФПУ.

З  пропозиціями можна ознайомитись нижче.

 

 

 

 

 

 

Пропозиції щодо змін окремих статей Статуту ФПУ

 

Частину п'яту  статті 24 Статуту ФПУ (в останній редакції) змінити і викласти у такій редакції:

Про скликання й порядок денний З'їзду оголошується, як правило, за три місяці, але не пізніше як за місяць до його відкриття. Норма представництва на З'їзд  для всеукраїнських профспілок, які є членськими організаціями ФПУ встановлюється за солідарним принципом.

Кожна профспілка обирає делегатів на З'їзд в залежності від чисельності об'єднуваних нею членів профспілки.

            - до 10000                               - один делегат;

            - від 10001   до 20000            - по два делегати;

            - від 20001   до 35000            - по три делегати;

            - від 35001   до 50000           - по чотири делагати;

            - від 50001   до 65000           - по п'ять делегатів;

            - від 65001  до 85000             - по шість делегатів;

            - від 85001  до 110000            - по сім делегатів;

            - від 110001 до 140000           - по вісім делегатів;

            - від 140001 до 170000           - по дев'ять делегатів;

            - від 170001 до 200000           - по десять делегатів;

            - від 200001 до 230000           - по одинадцять делегатів;

            - від 230000 до 260000           - по дванадцять  делегатів;

            - понад 260001                        - по тринадцять делегатів та додатково по одному делегату від наступних  кожних повних 25 000 об'єднуваних нею членів профспілки.         

           Норма представництва на З'їзді може бути змінена Радою ФПУ при невиконанні профспілкою встановленого розміру внеску у міжз'їздівський період.

          Делегатами З'їзду за посадами є голова ФПУ, заступники Голови ФПУ, голови Статутної, Контрольно-ревізійної комісій, територіальних  профоб'єднань.

           Порядок обрання делегатів З'їзду визначають всеукраїнські профспілки самостійно.

           Перевірку правомочності обрання делегатів З'їзду здійснює Статутна комісія, а підтвердження їх повноважень - З'їзд.            

Статтю 28 Статуту ФПУ викласти у такій редакції.

Рада ФПУ формується за солідарним принципом шляхом прямого делегування:

  кожна всеукраїнська профспілка делегує до Ради своїх представників у залежності від чисельності об'єднуваних нею членів профспілки та заявленої суми оплаченного членства в Раді:

- до 10000                                   -  по одному представнику;

          - від 10001 дл 25000                   - по два представники;

          - від 25001 до 40000                   - по три представники;

          - від 40001 до 60000                   - по чотири представники;

          - від 60001 до 90000                  - по п'ять представників;

          - від 90001 до 120000                - по шість представників;

          - від 120001 до 160000               - по сім представників;

          - від 160001 до 200000               - по вісім представників;

          - від 200001 до 250000               - по дев'ять представників;

          - більше 250000                          - додатково по одному представнику за       кожних наступних 30 тисяч членів профспілки.   

Членами Ради за посадами є Голова ФПУ, заступники Голови ФПУ, керівники територіальних профоб'єднань, голова Молодіжної ради ФПУ.

Розмір внеску членських організацій за одного члена Ради (окрім Голови ФПУ, заступників голови ФПУ та голови Молодіжної ради ФПУ) та загальна сума внеску   визначається щорічно Радою  при затвердженні бюджету ФПУ.

Кількість представників членських організацій у Раді змінюється пропорційно відсотку виконання ними  встановленого розміру внесків до ФПУ за попередній рік (1 півріччя поточного року). У цьому випадку кількісний склад членів ради від членських організацій визначає президія ФПУ за поданням Контрольно-ревізійної комісії ФПУ, а їх персональний склад – членська організація. Правомочність засідання Ради і прийняття нею рішень визначається з урахуванням відкоригованої чисельності членів Ради.

Рада набуває статутних повноважень після підтвердження З'їздом повноважень не менше двох третин делегованих до її складу членів  (від загальної кількості членів ради, визначених у частинах 2 та 3-й цієї статті Статуту) і здійснює свої повноваження до формування нового складу Ради.

Підтвердження повноважень членів Ради здійснюється З'їздом за пропозицією (поданням) Статутної комісії після перевірки нею правомочності їх обрання.

Підтвердження повноважень нового члена Ради в період між з'їздами, у тому числі у випадках відкликання (заміни) членською організацією свого представника у складі Ради, здійснюється радою за пропозицією (поданням) Статутної комісії після перевірки нею правомочності його обрання.

Статтю 36 Статуту ФПУ  дещо змінити і викласти у новій редакції.

Стаття 36. Президія формується з керівників членських організацій ФПУ.  До складу Президії входять також Голова ФПУ та його заступники; вони і голови територіальних організацій профоб'єднань мають по одному голосу при прийнятті рішень Президією.

Голови всеукраїнських профспілок при прийнятті рішень Президією  мають кількість голосів тотожну членам Ради ФПУ, яка може змінюватися залежно від виконання встановленого розміру внеску до ФПУ.

Президія набуває статутних повноважень після підтвердження Радою повноважень не менше двох третин її членів (від загальної кількості членів Президії, визначених у частині 1 цієї  статті Статуту) і здійснює свої повноваження до формування нового складу Президії.

Підтвердження повноважень членів Президії здійснюється Радою за пропозицією (поданням) Статутної комісії після перевірки нею правомочності їх обрання.

Підтвердження повноваження нового члена Президії в період між засіданнями Ради, у тому числі у випадках відкликання (заміни) членською організацією свого представника у складі Президії, здійснюється Президією за пропозицією (поданням) Статутної комісії після перевірки нею правомочності його обрання.

 Порядок делегування до складу Президії та порядок відкликання її членів визначають членські організації.   Вони мають право делегувати постійного заступника (заступників) члена Президії, повноваження якого (яких) підтверджує Президія за пропозицією (поданням) Статутної комісії.

 

Аргументація необхідності внесення цих змін до Статуту ФПУ

 

Наразі структурна побудова ФПУ, підходи до  формування її виборних органів, ділові та  фінансові взаємовідносини з членськими організаціями не відповідають сучасним тенденціям розвитку профспілкового руху, міжнародній практиці та потребам членів профспілок.

Основні аспекти міжнародної практики:

  • Солідарний підхід до формування виборних органів (в певних межах).
  • Заявлена чисельність членської організації Профоб’єднання не може перевищувати реальну чисельність профспілки.
  • При умові сплати встановленого мінімального внеску до Профоб’єднання, кожна членська організація має один голос у її  виборних  органах .
  • По одному голосу у виборному органі мають також Голова та заступники Голови Профоб’єднання.
  • Додатково у виборних органах Профоб’єднання   голоси мають  членські організації, які заявили конкретну кількість спілчан та   оплатили, певну суму  внеску до Профоб’єднання  -  за кожний голос.
  • По аналогії з представництвом у виборному органі Профоб’єднання визначається  для його членських організацій і квота делегатів на Конгрес (з’їзд).

Особливий (з міжнародного досвіду) підхід від кількості оплачених членів профспілки має застосовуватися і при формуванні президії ФПУ.

Наразі  членами президії ФПУ  є усі 45 керівників всеукраїнських профспілок та 25 територіальних профоб’єднань.  Усі вони мають один вирішальний рівноцінний голос в цьому виборному органі, незалежно від того яку профспілку чи територіальне профоб’єднання представляють.

Один голос в Президії ФПУ має керівник профспілки, чисельність якої лише 1000 спілчан, а внесок до ФПУ складає за рік – до 5000 грн. І один голос в президії ФПУ має керівник профспілки, чисельність якої майже мільйон  спілчан, а внесок до ФПУ перевищує 1,5 млн. грн. Тобто по чисельності одна профспілка перевищує іншу майже у  1000  разів. І  по внескам більше ніж у  300 разів. І для однієї членської організації один вирішальний голос вартує – біля 5000 грн., а для іншої 1,5  млн. грн.!?

Якщо врахувати, що останніми роками до ФПУ були прийняті в основному малочисельні організації, які до речі могли увійти до відповідних галузевих профспілок, то не важко зробити висновок хто має перевагу при голосуванні на засіданнях Президії ФПУ. І конфліктні ситуації останнім часом стають все частішими.

На практиці в ФПУ мають місце факти, коли при голосуванні принципових питань, малочисельні організації, які представляють у сумі 10 -15 відсотків загальної кількості членів профспілок, що входять до ФПУ, нав'язують свою волю іншим організаціям, доля профчленства яких у загальній кількості спілчан ФПУ складає 85-90 відсотків, тобто  переважній більшості.  Це стосується фінансових, бюджетних, майнових питань, членства в ФПУ, організаційних та інших питань.

  

   Довідково наразі в ФПУ:

Малочисельних організацій від 1000 до 10000 спілчан – 16 (їх  чисельність  біля 65 000 спілчан) – 2%

Середніх -  від 10000 до  60000 – 20 (їх  чисельність  більше 530000 спілчан) – 17 %

Багаточисельних від 60000 і більше – 9 (їх  чисельність понад 2500000 спілчан) – 80,6 %. 

       

Пропонується також  статтю 40 змінити та викласти у такій редакції:

На посаду голови ФПУ може бути обраний громадянин України, який досяг 25 річного віку, має право голосу, проживає в Україні та володіє українською мовою.

 Аргументація. Наразі пересічний громадянин України не може претендувати на цю посаду, навіть якщо він проявив себе активно у суспільно-політичному житті країни, гідно захищав права та інтереси людини праці, працюючи на інших посадах, не будучи  членом профспілки ( державний чи громадський діяч, військовослужбовець тощо). Навіть вимоги до кандидата у Президенти нашої країни набагато простіші!?

 

Статтю 43 дещо змінити і викласти в такій редакції:

Голова ФПУ, його заступники, не можуть бути членами виборних органів будь-якої партії, входити до складу виконавчих та наглядових органів юридичної особи, що має на меті одержання прибутку, займатися підприємницькою діяльністю.

 

 

Голова ЦК Профспілки                                                             Олексій  Романюк