На виконання  постанови Президії ЦК Профспілки від 29.12.2020 року  № Пр-2-2 «Про зміни та доповнення до Галузевої угоди по житлово-комунальному господарству на 2017-2021 роки» , сьогодні о 10 годині у Центральному комітеті Профспілки розпочалося засідання Робочої групи  для опрацювання пропозицій до Галузевої угоди, які надійшли від територіальних організацій Профспілки.

 

 

  До  складу Робочої групи увійшли:   

 Кулеша  Анатолій Афанасійович    - заступник Голови ЦК Профспілки, голова робочої групи;            

Малигіна     Алла Опанасівна            - голова Запорізької обласної  організації    Профспілки, заст. голови робочої групи;

Латиш Петро Миколайович              -   голова Полтавської обласної організації   Профспілки;

Накул   Поліна Григорівна    -   голова Одеської обласної організації     Профспілки;

Начинова   Світлана Олексіївна    -   голова Миколаївської обласної організації Профспілки;

Успенська  Лариса Геннадіївна     -   голова Харківської обласної організації   Профспілки.

         

Міністерство розвитку громад та територій України представляли:

Кравченко Наталія Олександрівна  - заступник директора Департаменту економіки систем життєзабезпечення-начальник відділу тарифної політики;

 Погоріла Ірина Михайлівна - головний спеціаліст відділу тарифної політики Департаменту економіки систем життєзабезпечення.

          Також в нараді взяв участь  Аксьоненко Анатолій Григорович – заступник голови Полтавської обласної організації   Профспілки.

Перед початком роботи до присутніх звернувся Голова ЦК Профспілки Олексій РОМАНЮК, який  відмітив важливість сьогоднішньої зустрічі і зауважив, що ми майже не маємо протиріч в цьому питанні із соціальними партнерами, оскільки маємо спільну мету – забезпечити безперебійну роботу   галузі ЖКГ  і достойну оплату працівників.

Органи  центральної і місцевої влади,  роботодавці повинні розуміти, що якщо не буде створено гідних  умов праці та оплати праці - то люди просто підуть, тому важливо знаходити компроміс і домовлятись.

Олексій Романюк  принагідно подякував представникам Мінрегіону за плідну співпрацю.

Окремо зупинився на питаннях співпраці з деякими об’єднаннями роботодавців; прогалинах у вітчизняному законодавстві, які негативно позначаються на  укладенні галузевих угод - відсутність чіткого  визначення сторін соціального діалогу та поняття «Галузь житлово-комунального господарства» тощо.

Підсумовуючи він сказав, що не зважаючи ні на що, Профспілка продовжує виконувати своє основне статутне завдання – представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, власниками підприємств, роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, а також іншими об’єднаннями громадян.

Олексій Романюк побажав членам робочої групи  плідної роботи.

В подальшому на засідання робочої групи  головував Анатолій Кулеша, який ознайомив присутніх з алгоритмом подальшої співпраці.

В ході роботи цієї групи піднімалися і обговорювались пропозиції територіальних організацій і галузевих підприємств щодо внесення змін і доповнень до Галузевої угоди.

Кожен із членів робочої групи мав можливість висловити свою точку зору, надати свої зауваження і пропозиції.  Також присутніх зі своєю позицією ознайомили  представники Мінрегіону.

За результатами обговорень були напрацьовані такі пропозиції:

У назві Угоди, тексті та назвах додатків до неї  терміни встановити «2021 – 2024 роки» і дописати «у новій редакції».

У Розділі 3 «Оплата та нормування праці», пункт 3.1, підпункт  3.1.2,   мінімальну тарифну ставку робітника І розряду з 1 січня 2020 р. встановити в розмірі не менше 180 (було 160) відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

        У додатку 2 передбачено  3 розділи: 1 розділ - основні види робіт, 2 розділ -  професії, які є наскрізними в галузі,  3 розділ  - водії автотранспортних засобів. Прийнята пропозиція встановити в додатку 2 Галузевої угоди мінімальні та максимальні коефіцієнти по підгалузям та окремим видам  робіт, збільшити коефіцієнт по розділам 1 і 2 на 1,05. У зв’язку з значними розбіжностями у поданих пропозиціях до 3 розділу додатку 2 прийнято рішення додаткового вивчення внесених пропозицій Мінрегіоном і прийняття спільного рішення.

          Слід зазначити, що у розділі 1 додатку 2  коефіцієнти встановлено диференційовано залежно  від технологічних особливостей окремих підгалузей житлово-комунального господарства, виду і складності робіт на підприємствах. 

У додатку 6 «Перелік та розмір доплат і надбавок ставок і посадових окладів» додати наступне:

Керівникам виробничого навчання та практики підприємства доплата у розмірі:

- за наявності 1-4 учнів, слухачів - 10 відсотків посадового окладу ;

- за наявності 5-7 учнів, слухачів – 20 відсотків посадового окладу;

- за наявності 8-10 учнів, слухачів - 30 відсотків посадового окладу.

          У розділі 7 Угоди «Соціальні гарантії» п.7.2.5. викласти у наступній редакції: «Надання матеріальної допомоги працівникам при наданні щорічної відпустки в розмірі посадового окладу або тарифної ставки; у разі виникнення у них скрутного становища, пов’язаного із стихійним лихом, похованням, звільненням з ініціативи адміністрації, при народженні дитини, багатодітним та малозабезпеченим сім’ям тощо».

          Разом з тим, у зв’язку з проведенням Мінрегіоном моніторингу щодо коефіцієнтів співвідношень розмірів мінімальних місячних посадових окладів керівних працівників та технічних службовців до мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду основаного виробництва на підприємствах тепло-водопостачання і водовідведення пропозиції до додатку 3 Галузевої угоди будуть розглянуті Міністерством найближчим часом.

          Особливу увагу було приділено пропозиціям щодо встановлення надбавок до стажу роботи для інших підгалузей житлово-комунального господарства. Позиція Мінрегіону - надбавки встановлюються тільки відповідно до чинного законодавства.

Засідання Робочої групи пройшло конструктивно та плідно. 

          Завдяки змінам і доповненням, які будуть внесені у Галузеву угоду, середня заробітна плата працівників в галузі житлово-комунального господарства зросте майже на 20 відсотків.