За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України 27 жовтня 2020 року  за участі заступників Міністра Ігоря Корхового та Наталії Хоцянівської відбулася зустріч з представниками Данського енергетичного агентства щодо співпраці у напрямку оновлення систем центрального теплопостачання в Україні.

Необхідність проведення такого заходу була визначена під час зустрічі Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова з  Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Данія в Україні Олє Егбергом Міккельсеном, що відбулася 20 жовтня. За результатами обговорення було окреслено важливість поглиблення двостороннього співробітництва між країнами та використання данського досвіду у сфері теплопостачання, зокрема для модернізації системи центрального опалення в Україні.

У ході зустрічі з представниками Данського енергетичного агентства було обговорено можливості двосторонньої співпраці у сфері енергоефективності, реалізацію спільних проектів щодо модернізації систем теплопостачання, данський досвід впровадження механізмів такої модернізації та його застосування в Україні.

За словами заступника Міністра з питань європейської інтеграції Ігоря Корхового, для модернізації систем теплопостачання важливо використовувати успішні іноземні практики та залучати зовнішні інвестиції, які сприятимуть оновленню та реконструкції цих систем в Україні.

«Модернізація систем теплопостачання – це одна з основних складових реформи енергоефективності, що сприяє зменшенню енергоспоживання та енергозбереженню. На сьогодні в Україні відсутні бюджетні кошти для виконання необхідних робіт щодо забезпечення оновлення систем. Відтак, важливо залучати іноземні інвестиції для реалізації цих завдань», – наголосила заступник Міністра Наталія Хоцянівська.

Як зазначають представники Данського енергетичного агентства, важливо забезпечити імплементацію сучасних практик оновлення систем теплопостачання в Україні, яка має необхідний технічний потенціал, та залучати зовнішні інвестиції для реалізації спільних проектів, які сприятимуть модернізації систем теплопостачання в Україні.

Сторони домовилися про спільну підготовку програми модернізації систем теплопостачання в Україні, шляхи її реалізації,  пріоритетні проєкти та розвиток подальшого співробітництва у цьому напрямку.  

Зустріч відбулася за підтримки Посольства Данії в Україні.

Довідково:  Данське енергетичне агентство  було створено в 1976 році та є агенцією, що відповідає за питання пов’язані з виробництвом, постачанням та споживанням енергії, а також заходами щодо скорочення викидів вуглецю.

22 грудня 2014 року між Міністерством закордонних справ Королівства Данії та Міністерством енергетики та вугільної промисловості України підписано Угоду про співробітництво і розвиток діяльності Українсько-Данського Енергетичного Центру (УДЕЦ). Українсько-Данський Енергетичний Центр виступає робочою платформою для оперативного встановлення, управління та підтримання міжінституційної співпраці та отримання експертизи від ЕАД щодо реалізації спільних проектів.

Джерело