1 жовтня 2020 року на засіданні Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоров’я, економічної, фінансової і правової політики, правоохоронної діяльності, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури розглядався проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», розроблений Мінрегіоном.

Законопроєкт, зокрема, передбачає передачу органам місцевого самоврядування повноважень із встановлення тарифів на комунальні послуги всім підприємствам ТКЕ  (крім тарифів на теплову енергію, вироблену на АЕС, ТЕЦ, ТЕС та когенераційних установках) та ВКГ.

Урядовий комітет підтримав  проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення».

Довідково. До 2017 року близько 97% ринку комунальних послуг регулювалося НКРЕКП. 22 березня 2017 року НКРЕКП схвалила постанови №307 та №308, згідно яких повноваження з встановлення тарифів більше 90% надавачам послуг тепло- та водопостачання було передано до органів місцевого самоврядування. При цьому найбільші надавачі послуг (які сумарно надають близько 50% послуг та за рахунок внесків яких значною мірою і фінансується діяльність НКРЕКП) залишені у сфері управління регулятора. Наразі НКРЕКП встановлює тарифи лише 27 підприємствам ТКЕ та 53 підприємствам ВКГ. Органи місцевого самоврядування ж встановлюють тарифи 1421 підприємствам ТКЕ та 2495 підприємствам ВКГ.

За інформацією сайту Асоціації міст України.