Ефективна робота підприємств житлово-комунального господарства та якість послуг є актуальними і невідкладними завданнями Мінрегіону. Наразі є низка питань, котрі потребують вирішення на законодавчому рівні.

На засіданнях Комітетів Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг і з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було розглянуто законопроєкти «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (реєстр. №2458) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг» (реєстр. № 3613).

Проєкт Закону України, який стосується надання ЖКП передбачає:

  • врегулювання питання перехідного періоду у сфері житлово-комунальних послуг;
  • удосконалення взаємовідносин між виконавцями комунальних послуг та споживачами, встановлення чітких, зрозумілих та прозорих правил;
  • вирішення питання управління багатоквартирними будинками, а також реалізації співвласниками їх прав.

Законопроєктом щодо погашення заборгованості споживачів з оплати ЖКП передбачено:

  • запровадження обов’язкової реструктуризації заборгованості населення;
  • за рішенням суду введення певних тимчасових обмежень до боржників з оплати за житлово-комунальні послуги;
  • звільнення від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Саме ці проєкти Законів України мають на меті вирішення існуючих питань у сфері ЖКП.

«Ці законопроєкти досить не прості, але вкрай необхідні для галузі. Мінрегіон їх підтримує та сподівається, що вони будуть схвалені народними депутатами України. Зміни, які в них передбачаються, це не лише можливість законодавчого врегулювання проблемних питань, які накопичилися протягом останніх років, це і можливість нормального функціонування підприємств галузі, надання ними безперебійних і якісних послуг споживачам, створення умов для комфортного проживання мешканців», – прокоментувала Наталія Хоцянівська.