Голова ЦК Профспілки Олексій Романюк взяв участь  у нараді ФПУ, яка була проведена у режимі конференції 21 травня поточного року.

 

Інформація про нараду  

  На нараді було розглянуто наступні питання:

  1. Про поточну ситуацію і актуальні питання для обговорення
  2. Про Меморандум соціальних партнерів з питань зайнятості,трудових, соціальних гарантій та безпеки на робочих місцях
  3. Про бюджет ФПУ на 2020 рік
  4. Про збір підписів під електронною петицією «Про розгляд законопроекту № 2681 як такого, що порушує пава профспілок в Україні» та запровадження щоденного моніторингу підписантів.

 

Керівництво ФПУ поінформувало учасників наради про останні рішення влади щодо послаблення в Україні карантину,пов’язаного з корона вірусною хворобою та відновлення роботи апарату  ФПУ з 25 травня п.р. у звичайному режимі. Проте з певними обмеженнями, які визначені державними нормативними актами.  Озвучено було також рекомендації з охорони праці, напрацьовані для профорганів технічною інспекцією праці ФПУ.

     На запит учасників наради щодо проведення зборів, конференцій та інших профспілкових заходів, керівництво ФПУ  повідомило, що дане питання наразі  не має вирішення і буде уточнюватися в робочому порядку з відповідними державними органами.

      Заступник Голови ФПУ Шубін О.О. поінформував керівників членських організацій  про стан справ  проходження у відповідних державних органах законопроектів соціального спрямування та трудових відносин. Про ігнорування владою більшості пропозицій профспілок щодо вдосконалення цих законопроектів  та реагування на це   СПО профспілок

України.

      Учасників наради було ознайомлено з проектом Меморандуму про співробітництво між СПО профспілок, СПО Роботодавців на національному рівні та КМУ, метою і предметом якого є консолідація зусиль Сторін для подолання економікою України наслідків пандемії COVID-19» та забезпечення гідної підтримки громадян та захист їх соціально-економічних і трудових прав.

      Профспілкова сторона пропонує продовжити  та вдосконалити соціальний діалог, відновити роботу Національної тристоронньої соціально-економічної ради, відновлення участі представників профспілок у засіданнях Уряду та Урядових комітетів, прийняття КМУ антикризових рішень напрацьованим разом з соціальними партнерами тощо.

      Керівництво ФПУ презентувало також новий  проект бюджету Федерації на 2020 рік, скоригований із врахуванням особливих умов і завдань спричинених особливими обставинами – корона вірусною хворобою, зменшення надходжень  від членських організацій  та майнового комплексу ФПУ. На 30 відсотків пропонується зменшити і витратну частину кошторису Федерації.

       У  кінці наради заступник Голови ФПУ Дряпятий Є.М. поінформував її учасників про стан збору підписів під електронною петицією про зняття з розгляду законопроекту № 2681, як такого, що порушує права профспілок в Україні. Наразі вже підписали цю петицію понад 22 тисячі спілчан. Проте це недостатньо і. він попросив керівників членських організацій ФПУ активізувати цю роботу.