У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення» (реєстраційний № 3508 від 20.05.2020).

Мінрегіон підтримує цей законопроект, оскільки він спрямований на зниження фінансового тиску на підприємства теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства, поліпшення їх фінансово-господарського стану та сприятиме безперебійному наданню якісних комунальних послуг.

«Ми реально оцінюємо нинішній фінансово-економічний стан підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення та їх фінансові можливості для погашення заборгованості за спожиті енергоносії. Вкрай необхідно шукати шляхи виведення підприємств із мільярдних боргів. Зміни, які передбачені законопроектом – це інструмент, який допоможе нам вирішити багато проблемних питань та зменшити обсяг кредиторської заборгованості підприємств галузі», – зазначила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

Законопроектом передбачається: перенесення дати врегулювання заборгованості з 01.07.2016 на 01.05.2020 та надання можливості реструктуризації та списання штрафних санкцій підприємствам тепло-, водопостачання та водовідведення, утворених (нарахованих) станом на 01.05.2020 р. терміном на 5 років рівними частинами (реструктуризований станом на 01.05.2020 р. борг не підлягатиме повторній реструктуризації); встановлення мораторію на нарахування та стягнення електропостачальниками та постачальниками природного газу неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, річних процентів на заборгованість за енергоносії, спожиті підприємствами тепло-, водопостачання та водовідведення для надання послуг населенню, утворену після 01.05.2020 р.; уточнення процедури реструктуризації боргів суб’єктів господарювання, які розташовані на території Донецької та Луганської областей на період проведення ООС; створення законодавчих підстав для здійснення компенсації різниці в тарифах, утвореної після 01.01.2016 р. на умовах співфінансування за рахунок коштів державного бюджету та місцевих бюджетів.

Також ним вносяться зміни до Законів України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» та «Про виконавче провадження» в частині оновлення термінології.