Сьогодні, 16 січня, до Києва на Профспілкове віче з’їхались представники понад 60 тисяч первинних профспілкових організацій з усієї України, яких делегували 7 млн. членів професійних спілок.

 

 

 

 

 

Представники галузевої Профспілки взяли участь у цьому заході, мета якого донести до суспільства та керівництва держави тривогу і обурення через проведення владою так званих економічних і соціальних реформ, які проводяться поспіхом і без належного громадського обговорення .

До профспілок приєднались Президент Українського союзу промисловців і підприємців, співголова НТСЕР зі сторони роботодавців Анатолій Кінах, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко.

Перед учасниками заходу виступили експерти, які окреслили ризики, які несуть людям праці  запропоновані владою недолугі законопроекти.  Всі ці документи були ретельно проаналізовані фахівцями і були зроблені  висновки щодо наслідків їх прийняття  як для  людей праці, профспілок і роботодавців так і для економіки  країни в цілому (результати напрацьовані  експертами в   робочих групах були  представлені учасникам віче за допомогою сучасних презентацій, які  наочно і доступно пояснили присутнім суть запропонованих змін.)

Зупинимось на деяких "новаціях" від влади, наших висновках та  вимогах.

 

Запропоновані зміни до Закону України "Про профспілки" ( на слайдах нижче тільки декілька з них) - намагання олігархату усунути профспілки від захисту прав людей праці, від соціального діалогу , адже ми заважаємо остаточно пограбувати людину і узаконити трудове рабство.

 

Учасниками Всеукраїнського профспілкового Віче прийнято резолюцію, яку вирішено відразу  всім разом  віднести і передати до Офісу Президента України В. Зеленського, а також направити до Верховної Ради України і КМУ. 

Спілчани вимагають від керівництва держави зупинити процеси законодавчого руйнування трудового законодавства і трудових прав, що намічено у законопроекті «Про працю» № 2708, законопроектах щодо змін у діяльності професійних спілок (№ 2681) та системи загальнообов’язкового державного соціального страхування (№ 2275).

Відкликати з Верховної Ради України проєкт Закону України «Про працю». Розпочати роботу над справедливою трудовою реформою спільно з профспілками і роботодавцями та у відповідності до Конституції України і міжнародних зобов’язань держави, а також за участю експертів Міжнародної організації праці.

 Спілчани  рішуче налаштовані  на боротьбу щодо захисту  прав людей праці!