Маємо розробити закон про розширену відповідальність виробника у поводженні з побутовими відходами, — Альона Бабак

05.12.2019

«Маємо почати з того, щоб відділити від загального баку побутових відходів все те, що є ресурсоцінним, що можна назвати сировиною і відправити це на переробні заводи, там де макулатура переробляється в папір, а пластик, скло, метал — в інші товари. Для цього нам потрібен закон, який запровадив би принцип, так званої, розширеної відповідальності виробника у поводженні з побутовими відходами, і виробники тари та упаковки фактично за свій кошт мали би поставити контейнери для роздільного збирання, за договорами з органами місцевого самоврядування сплатити за їх вивіз і направити на переробку», — сказала Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час презентації плану діяльності Мінрегіону на 2019-2024 роки.

За її словами це є той перший старт для того, щоб споживачі послуг з поводження з побутовими відходами не сплачували за збір та вивіз використаної упаковки, її утилізацію, оскільки ці кошти вже закладені у товарі. «Людина купила воду, молоко, зубну щітку в магазині, тобто вона вже один раз заплатила за упаковку цієї продукції. Тепер виробник має взяти відповідальність за весь життєвий цикл цього продукту аж до утилізації упаковки і заплатити за це через принцип, так званої, розширеної відповідальності. Для цього нам потрібен закон», — зазначила Міністр.

Альона Бабак зауважила про те, що потрібен також закон про муніципальні відходи для того, щоб визначитись повністю, в який спосіб буде організовано поводження з муніципальними відходами в громадах. Вона зазначила, що коли має бути розроблена карта доступності для об’єктів поводження з муніципальними відходами. «Це буде кластерна карта, на якій регіонам, в залежності від обсягів утворення побутових відходів та їх морфологічного складу, будуть запропоновані моделі формування кластерів, де і скільки доцільно встановити сортувальних ліній, нові полігони, які переробні заводи, і тощо», — повідомила вона.

Як зазначила Міністр, для стимуляції якнайбільшого перероблення побутових відходів потрібно продовжувати йти шляхом запровадження вищих ставок екологічного податку на захоронення побутових відходів, як це передбачено в Національній стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. «Але йти паралельно з ідеєю, що частину відходів ми дозволимо людям відібрати, щоб їм не прийшлось платити більше через такі екоподатки. На сьогодні переробляється близько 5% відходів, плануємо збільшити до 15% завдяки створенню 45 полігонів для вироблення біогазу і 75 ліній для сортування сміття», — наголосила Альона Бабак.