Підхід до вирішення  проблеми заборгованості підприємств ТКЕ має бути комплексним, — Альона Бабак

Міністерство розвитку громад та територій України має відпрацювати комплексну модель вирішення проблеми заборгованості підприємств теплопостачання, покрокової передачі повноважень з тарифоутворення на місцевий рівень та удосконалити діючі механізми формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги в умовах ринків природного газу та електроенергії.

Про це сказала Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час науково-практичної конференції: «Необхідність та перспективи збереження централізованого теплопостачання в Україні», яка проходила в рамках XV Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти  реформування житлово-комунального господарства – 2019».

Наразі у підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення є можливість укладати договори реструктуризації заборгованості за енергоносії, що утворилась до 01 липня 2016 року та отримувати номінації на газ в опалювальному періоді.

«Але навіть якби все реструктурували, або навіть якусь частину погасили, все одно питання глобально не вирішується, бо відсутні джерела погашення мільярдної кредиторської заборгованості, зокрема перед НАК «Нафтогаз».

З метою напрацювання механізмів врахування цінових коливань на енергоносії у тарифах, ми вивчимо досвід європейських країн і підготуємо відповідні зміни до порядків формування тарифів. Наразі вся Європа живе в умовах ринку на електрику і газ, але в жодній європейській країні ціна на тепло або воду не змінюється суттєво для кінцевого споживача. Тобто є інструменти фіксації ціни або укладання певного довгострокового контракту на закупівлю газу чи електрики, які би дозволяли цю ціну передбачити, формувати і встановлювати на рік як мінімум», — сказала Міністр.

Альона Бабак зазначила, що звернулася до міжнародних партнерів з проханням поділитися досвідом, який можна було б врахувати в українських реаліях.

«Ми повинні розуміти, що кожен із вас, і все наше суспільство є споживачем. І в людини в кишені бюджет не змінюється щодня, і зарплата не змінюється відповідно до тих цін, які можуть бути на ринках. Тому мають бути гарантії, застрахованість, передбачуваність у вигляді інших інструментів, ніж просто переведення якихось коливань ціни на кінцевого споживача в автоматичному режимі. Тому будемо над цим працювати, думаю саме це буде глобальною концепцією у врегулюванні ситуації», — наголосила вона.

08 листопада 2019 року