Олексій Кучеренко про початок опалювального сезону

Сьогодні українці мають шанс переконатися — наявність газу у сховищах не гарантує, що в оселях буде тепло. Про це у програмі “ПолітикаUA” на телеканалі “Рада” заявив народний депутат від фракції “Батьківщина” Олексій Кучеренко.

“Для того, що у вас було тепло, — газ зі сховищ має по трубам дійти до котелень, до ТЕС, а там переробитись у тепло. Потім тепло по магістральних трубах має дійти до будинків. А вже у будинках є свої, внутрішньобудинкові труби, які мають прийняти тепло, система має правильно розподілити його по квартирах”, — пояснив народний депутат.

Олексій Кучеренко розповів, що українці вже дуже скоро мають зіткнутися з проблемою, що послуги “з опалення” вже немає, а є послуга “з постачання тепла”.

На запитання ведучої щодо різниці між цими послугами, депутат пояснив, що тепер ніхто не відповідатиме за температуру у квартирах.

“Комунальники кажуть: ми постачаємо тепло до будинку, таку-то гігакалорію, лічильник показав стільки, отже платіть стільки-то. Старі ЖЕКи тепер кажуть, що вони вже не відповідають за температуру, а нових управителів ще немає. Такі ситуації є по всій Україні”, — розповів Кучеренко.

На запитання ведучої про можливий вихід з цієї ситуації, народний депутат дав політичну пораду міським головам.

“У вас скоро вибори. Навіть, якщо ви і ваші заступники вважають, що ви не відповідаєте за стан внутрішньобудинкових мереж, моя вам порада — відповідайте, бо ваші виборці можуть цього не пробачити. Робіть усе сьогодні, щоб зайшли в будинки майстри, комунальники, тепловики і допомогли людям правильно запуститися, навіть, якщо сьогодні це не передбачено законом і нормативно-правовою підзаконкою”, — порадив Кучеренко.

Ведуча запитала у депутата щодо ціни на газ та розглянутого законопроекту №1122.

 “Я, як представник “Батьківщини”, виступав з цього приводу, ми підтримали його в першому читанні. Але я здивований, чому наш законопроект, який був зареєстрований у той самий час, і досі не розглядався у профільному комітеті. Вони дещо схожі, наш законопроект є більш соціальним. Він передбачає, що газ українського походження. тобто газ “Нафтогазу” та “Укрнафти”, з рентабельністю 30% має постачатись населенню України. Ніхто не може і нікому не дано права заробляти на українському державному газі 300% рентабельності, як це відбувалося останні кілька років”, — повідомив Кучеренко.

На думку народного депутата, законопроекти і Бойка, і “Батьківщини” могли би справді знизити ціну на газ. 

“Якщо дати і на мережі, і на рентабельність, на все, то ціна за один кубометр була б максимум 4,5 грн. Враховуючи те, що облгази сьогодні в занедбаному стані і їм не вистачає тарифу. Якщо взяти просто газ, на виході з компанії, наприклад, Укргазвидобування, то була б ціна 2,5–3 грн за 1 м3”, — зазначив він.

Депутат повідомив, що не сприймає інформацію Андрія Геруса, голови комітету, про те, що вони знизили ціни на газ на 30%. Кучеренко пояснив, що ціни на газ знизились на світовому ринку втричі, але українцям знизили ціну лише на 30%.

“От дивіться, всі пишаються, що знизили ціну на газ, але ж ціну на гарячу воду та опалення ніхто не переглядав! І я Вам гарантую, що вони захочуть ще підняти ціну на опалення”, — обурився депутат.