7 жовтня  в різних країнах світу мільйони людей відзначають Всесвітній день дій за гідну працю, відстоюючи свої трудові права і належні умови праці, який починаючи з 2008 року щорічно проводить  Міжнародна конфедерація профспілок (МКП).

Це день мобілізації усіх профспілок з різних куточків світу, день боротьби членів профспілок за реалізацію свого права на гідну працю та гідне життя. Сьогодні профспілки та інші об’єднання трудящих будуть спільно відстоювати ідею гідної праці, пройдуть тисячі заходів у понад ста країнах світу, в яких візьмуть участь мільйони спілчан. Трудящі в черговий раз нагадують урядам і роботодавцям про необхідність економічного зростання, що базується на гідній праці, та створення нової глобальної економіки, в центрі якої має бути людина.

Поняття гідної праці було розроблено Міжнародною організацією праці у 1999 році. І за визначенням «Гідна праця – це високопродуктивна праця, яка гарантує гідний заробіток та соціальний захист чоловіків і жінок, в умовах свободи об’єднання, відсутності дискримінації, безпеки на робочих місцях та поваги до людської гідності».

Кожна людина заслуговує на гідне життя, де вона могла би реалізувати всі свої основні потреби. Значну роль у здобутті гідного життя має достойна робота і належна матеріальна винагорода за неї. Також гідна зайнятість та гідна праця – це найкращий спосіб боротьби з бідністю.

Забезпечення гідної праці можна досягти лише через соціальний діалог між урядом, роботодавцями та профспілками. Соціальний діалог звертає особливу увагу на те, що: працівники та роботодавці мають право і можливість бути представленими своїми організаціями; найкращі і надійні рішення завжди досягаються шляхом співробітництва, яке відіграє провідну роль у підтримці соціальної стабільності, стійкого росту і розвитку; існують шляхи обговорення та вирішення конфліктів.

Гідна праця забезпечує справедливий заробіток, безпеку на робочому місці та соціальний захист працівників та членів їхніх сімей, сприяє особистому зростанню працюючих та їхній соціальній інтеграції, дає громадянам свободу висловлювати свої погляди, об’єднуватися для того, щоб впливати на рішення, що стосуються їхнього життя, гарантує рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного.