_     КОМІТЕТ СОЦПОЛІТИКИ ВР ПІДТРИМАВ ЗВІЛЬНЕННЯ МІНІСТРА РЕВИ

06 ВЕРЕСНЯ 2018, 12:00

 Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України 

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує прийняти за основу проект Закону стосовно перерахунку пенсій військовослужбовців з урахуванням оновленого грошового забезпечення

 
Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на своєму засіданні розглянув проект Закону України про внесення змін до «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (№ 8614).

Законопроектом пропонується виключити норму Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», якою доручається Кабінету Міністрів України до 1 листопада 2017 року підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перерахунку пенсій військовослужбовців з урахуванням оновленого грошового забезпечення.

Необхідність такого виключення обґрунтовується тим, що Міністерство соціальної політики України за дорученням Кабінету Міністрів України без консультацій з громадськістю розробило законопроект, яким намагається внести зміни у Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», які, за своєю суттю, фактично не стосуються безпосереднього перерахунку раніше призначених пенсій з урахуванням оновленого грошового забезпечення і, більш того, порушують всі принципи пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб.

Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін наголосив, що прийняття зазначеного законопроекту дасть змогу знизити соціальне напруження, пов’язане з протестом громадян проти антисоціальних ініціатив Кабінету Міністрів України та Міністерства соціальної політики України.

За результатами розгляду народні депутати України - члени Комітету одноголосно підтримали та рекомендували Парламенту прийняти законопроект за основу.

Також члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянули проект Закону України про внесення змін до пункту 2 Розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (№ 8377-1доопрацьований).

Представляючи законопроект, один з його авторів народний депутат Наталія Королевська зазначила, що законодавча ініціатива дозволить звільнити підприємства та організації від обов’язку відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах, призначених особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день у зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відселення.

Покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій зазначених осіб до набуття ними права на пенсію за віком здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України.

Крім того, пропонується запровадити механізм розстрочення заборгованості підприємств та організацій з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, за заявою страхувальника на 60 календарних місяців.

За результатами розгляду члени Комітету одноголосно підтримали та рекомендували Парламенту прийняти законопроект за основу.

Окрім того, члени Комітету розглянули проекти постанов Верховної Ради України про звільнення Реви А.О. з посади Міністра соціальної політики України (№ 6345), та про визнання роботи Міністерства соціальної політики України незадовільною та звільнення із займаної посади Міністра соціальної політики України Реви А.О. (№ 8451). За результатами обговорення члени Комітету підтримали обидва проекти постанов Верховної Ради України, якими пропонується визнати роботу Міністерства соціальної політики України незадовільною та звільнити Реву А.О. з посади Міністра соціальної політики України.