LOGO_ЦК Профспілки на вирішення галузевих проблем звернувся до:

   - мера міста Енергодар Музиці П.О.з проханням укладення Територіальної угоди між Запорізькою обласною організацією Профспілки та Енергодарською міською радою: 

ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ ПРОФЕСІЙНОЇ СПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ, ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ
НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

01019 м. Київ, вул. Шота Руставелі, 39-41, тел./факс (044)289-18-57

E-mail Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Вих. № 01- 128   від « 21 » серпня 2018р.     

                                     Міському голові Енергодара

                                                                                            Музиці П.О.

 Шановний Павле Олексійовичу!

       Центральний комітет Профспілки на підтримку ініціативи Запорізької обласної організації Профспілки звертається до Вас з проханням укласти Територіальну угоду на 2018-2019 роки між Запорізькою обласною організацією Профспілки, яка є репрезентативною, та Енергодарською міською радою.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про соціальний діалог в Україні» при укладенні угод на територіальному рівні сторонами соціального діалогу є: профспілкова сторона, суб'єктами якої є профспілки відповідного рівня та їх об'єднання, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці; сторона роботодавців, суб'єктами якої є організації роботодавців та їх об'єднання, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці; сторона органів виконавчої влади, суб'єктами якої є місцеві органи виконавчої влади, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Повноваження органів місцевого самоврядування закріплено у п.9 ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де, зокрема, передбачено участь цих органів у веденні колективних переговорів та укладенні територіальних тарифних угод, вирішенні колективних трудових спорів/конфліктів/ щодо підприємств, установ та організацій на відповідній території, реєстрація колективних договорів і угод, здійснення контролю за їх виконанням.

Укладення такої Угоди в першу чергу спрямовано на забезпечення безперебійної та якісної роботи комунальних служб, збереження кадрового висококваліфікованого потенціалу, забезпечення гідної заробітної плати працівникам підприємств цієї сфери, підвищення престижу місцевої влади.

В умовах децентралізації укладення таких Угод набирає все більшого поширення в країні, в тому числі і у Запорізькій області.

Користуючись нагодою, просимо Вас, шановний Павле Олексійовичу, взяти також під особистий контроль реалізацію на комунальних підприємствах міста обов’язкових мінімальних гарантій з оплати праці, передбачених Галузевою угодою, та повернення працівникам цих підприємств боргів із заробітної плати.

Розраховуємо на тісне і плідне співробітництво. Сподіваємось, що майбутня співпрайця буде успішною для працівників комунальних підприємств, для міста та його мешканців.

 З повагою -

 Голова ЦК Профспілки України                                          О.І.Романюк

           - Міністра інфраструктури України Омеляна В.В. у зв"язку з ситуацією, яка склалася на КП "Конотопське трамвайне управління":    

ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ ПРОФЕСІЙНОЇ СПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ, ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

01033, Київ, вул. Шота Руставелі, 39-41, факс (044) 289-18-57

Поштова адреса 01019, Київ, вул. Шота Руставелі, 25 а/с 197

E-maIL Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

22 серпня 2018р.     Вих. № 01-130

                                                                                                                            Міністру інфраструктури України

                                                                                          Омеляну В.В.

                                     Шановний Володимире Володимировичу!

До Центрального комітету Профспілки звернулась голова первинної профспілкової організації КП «Конотопське трамвайне управління» Кузько Н.П. у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалась на цьому комунальному підприємстві з вини місцевої влади.

В порушення ст.ст. 30, ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчим комітетом та міською радою не забезпечується належне утримання та експлуатація екологічно чистого транспорту, що фактично веде до знищення міського трамваю, до розвалу трудового колективу підприємства.

З квітня 2018 року. на підприємстві не виплачується заробітна плата, і наразі її борг перевищує 1 млн. грн. Інспектори Держпраці не допускаються до перевірок.

З цих причин з ініціативи профкому було розпочато процедуру вступу до колективного трудового спору для вирішення проблем трудового колективу законним шляхом.

Проте, адміністрація підприємства та керівництво міста вдалися до протизаконних дій відносно працівників та роботи підприємства в цілому. 7 червня п.р. групою працівників підприємства на чолі з в.о. директора Коновалом Г.О., міським головою Семеніхіним А.Ю. шляхом фізичного блокування було перекрито рух трамваїв в місті.

На голову профкому та працівників підприємства, які відмовилися брати участь в організованому адміністрацією страйку, здійснюється тиск. Голову профкому звільнено без оприлюднення наказу і ознайомлення з ним: наказ не було надано навіть за рішенням суду, куди звернулася Кузько Н.П.

Наразі до вирішення конфліктної ситуації та порятунку трамваю у місті Конотопі залучилися народні депутати та громадськість.

Варто зазначити, що дії міського голови м. Конотопа та керівництва КП «Конотопське трамвайне управління» ідуть в розріз з вимогами Закону України «Про основні засади (стратегії) державної політики України на період до 2020 року», де збереження та збільшення частки екологічно чистих видів транспорту визнано пріоритетом для усіх органів влади.

З огляду на вищевикладене просимо Вас, шановний Володимире Володимировичу, втрутитися в ситуацію з метою вжиття оперативних заходів щодо захисту трудових прав працівників КП «Конотопське трамвайне управління», стабілізації роботи підприємства, збереження та розвитку трамвайного парку у м. Конотоп.

    З повагою –

 Голова ЦК Профспілки України                                       О.І.Романюк