ІнформресурсНародна правда:Як обліковуватимуть тепло і воду: в уряді дали пояснення 

       11.09.2017

LiCH___     

 У Кабміні дали пояснення щодо правил обліку витрат тепла і води відповідно до нового закону про комерційний облік теплової енергії та водопостачання. Йдеться про збір даних з загальнобудинкових і квартирних лічильників, і подальшого використання цих показань для визначення розрахункової суми для мешканців.

Після вступу в силу закону, який передбачає встановлення лічильників у багатоквартирних будинках, з’явилися різні міфи, один з яких говорить, що закон нібито дозволяє ігнорувати показання квартирних лічильників, повідомив Урядовий портал в Facebook, передає «Народна Правда».

Як пояснили в уряді, закон виділяє два види вузлів обліку теплової енергії, холодної і гарячої води: вузол комерційного обліку (на будинок) і вузли розподільного обліку (в квартирах).

За показниками приладів обліку на будинку буде визначатися, скільки всього теплової енергії або води витратили споживачі в будівлі. Далі цей обсяг повинен бути «розподілений» між споживачами в будинку. Для цього будуть використовуватися квартирні лічильники.

Як підкреслили в уряді, закон передбачає використання квартирних лічильників при розрахунках за комунальні послуги, Так базовим принципом розподілу є обсяг, визначений за допомогою загальнобудинкового вузла, з розподілом між споживачами пропорційно показаннями квартирних лічильників. Це дозволить вирішити проблему «різниці в показаннях», а також проблему втрат внаслідок витоків води з внутрішньобудинкових мереж через їх незадовільний стан.

28 липня Президент Порошенко підписав закон, який зобов’язує встановлювати лічильники у всіх будинках.