ЧИМ ЗАГРОЖУЄ НЕПОВНИЙ РОБОЧИЙ ДЕНЬ

 Liudmila Davydova від 24 червня , розділ: Огляд преси / Преса Литви , 0, Номер публікації: 28294
  • подобається
  • 0

Чим загрожує неповний робочий день Чи не заробити мінімальний трудовий стаж ризикують близько 160 тис. Жителів Литви. Якщо у громадянина немає мінімального обов'язкового трудового стажу - 30 років, його пенсія становить 158,8 євро, пише "ВЯРСЛО ЖІНЕС".

У Литві необхідний для отримання пенсії стаж розраховується на підставі доходів і сплачених з них внесків. Якщо за один рік людина заробила менше 12 мінімальних місячних зарплат (ММЗ) і заплатив менше внесків, він не накопичує стаж в один рік.
Мінімальний обов'язковий трудовий стаж - 30 років. Щоб заробити на рік трудового стажу в 1 рік, за працівника повинні бути сплачені внески з 12 ММЗ. Якщо ж людина працює на півставки, йому платять половину зарплати, тому, щоб заробити стаж 30 років, йому треба відпрацювати 60 років.

За підрахунками "Содра", в цьому році ризикують не заробити трудовий стаж в 1 рік 160 тис. Жителів, місячна зарплата яких не досягає ММЗ - 380 євро. 

Робота на неповну ставку часом приносить гіркі плоди. Щороку у 25% жителів, що виходять на пенсію по старості, немає обов'язкової трудової 30-річного стажу, а всього таких пенсіонерів в даний час понад 51 тис. Їх середній стаж становить 22,5 року.

Людям, які не заробили обов'язковий стаж, нараховується менша основна і додаткова пенсія, вони не отримують надбавку за стаж. Середня пенсія по старості жителів, які мають трудовий стаж в 30 і більше років, становить 287,5 євро.