ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ ПРОТЕСТУ ПРОФСПІЛОК

         Більш ніж 50 тисяч представників профспілкових організацій, трудових колективів, простих громадян зі всіх регіонів України зібрали 6 липня у Києві Всеукраїнський марш протесту і пікетування та мітинги біля Кабінету Міністрів і Верховної Ради України у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ, що спричинило підвищення комунальних тарифів. У акції взяли активну участь і представники галузевої Профспілки.  

146706.07.16       

        Масова акція протесту профспілок відбувалась у відповідь на заклик та вимогу членів профспілок, всіх людей праці та згідно з рішенням, прийнятим 23 червня на ІІ засіданні Ради Федерації профспілок України. Зокрема, Рада ФПУ прийняла рішення, яким було передбачено проведення Всеукраїнської акції протесту профспілок проти політики підвищення цін і тарифів. При цьому профспілки наголошували: мова йде не тільки про зниження цін та тарифів, але, в першу чергу, про підвищення рівня зарплат та соціальних стандартів. Як варіант пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідальність до закону про прожитковий мінімум – тобто потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня. Також профспілки запропонували інший, так званий комбінований варіант вирішення цього питання – часткове підвищення зарплати і одночасне зменшення ціни на газ. Учасники акції зібрались, щоб висловити категоричний протест проти шокового зростання ціни на газ для населення, тарифів на гарячу воду та опалення, задекларованого підвищення тарифів на електроенергію та холодну воду, проти державної політики «шокової терапії», яка проводиться за рахунок простих людей і вимагали кардинального підвищення зарплат і пенсій.

         Головне гасло, під яким пройшов марш, – «ЄВРОПЕЙСЬКИМ ЦІНАМ – ЄВРОПЕЙСЬКУ ЗАРПЛАТУ!». Профспілки колонами пройшли маршем від парку ім. Т.Г.Шевченка і парку Слави до Кабінету Міністрів України. Учасники акції протесту провели мітинги під стінами Кабінету міністрів та Верховної Ради України. Про позицію ФПУ, її членських організацій, їх першочергових діях у зв’язку з шоковим підвищенням цін та тарифі говорили під час мітингів Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий, представники всеукраїнських галузевих профспілок та регіональних профоб’єднань Учасники акції передали в Кабінет Міністрів та Верховну Раду України коробки з вимогами членів профспілок, простих людей праці зі всіх регіонів країни. На сьогодні вже зібрано 2 млн. 345 тисяч підписів. Учасники Всеукраїнського маршу протесту затвердили текст Резолюції та вручили її представникам Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

        У Всеукраїнській акції протесту профспілок взяли участь близько 2 тис. членів галузевої Профспілки.

           DSC0__6.07.16         DSC05___6.07.16

Найбільш активну участь в акції взяли представники Дніпропетровської облорганізації Профспілки (380 членів Профспілки), Запорізької (150), м. Києва (500), Київської обласної (110). Активну участь взяли також члени Профспілки Львівської, Полтавської, Рівненської, Хмельницької, Харківської, Чернігівської, Чернівецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Сумської та інших обласних організацій Профспілки. Слід відмітити, що на акції серед членів делегації від Черкаської облорганізації Профспілки були і керівники підприємств: Канівського КП «Канівські теплові мережі», Корсунь-Шевченківського КП теплових мереж і КП «ВЖРЕУ». На мітингу виступили Анашкевич І.В. - голова Черкаського обкому Профспілки, Мар’янська А.О. – голова Білоцерківської міської організації Профспілки, Петренко Ю.Ф. – голова профкому КП «Криворізькі теплові мережі».

           Особливу увагу учасників акції привернула накидка з надписом «Профспілка ЖКГ», яку одягнули представники від обласних організацій Профспілки.

            Голова ФПУ Григорій Осовий висловив подяку за профспілкову солідарність учасникам Всеукраїнського маршу протесту в Києві 6 липня ц.р, та підкреслив, що сьогодні рішуче і гучно пролунав голос профспілок з вимогами до влади невідкладно відреагувати на ситуацію, що склалася, поважати працюючу людину, відновити соціальну справедливість в нашій країні, яка прагне європейського майбутнього!         

            6 липня відбулась зустріч Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з делегацією представників профспілкових організацій, які взяли участь у Всеукраїнському марші протесту профспілок у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і комунальних тарифів.

       bd1d802a40f41bfc2d443041d29623eb74a027071

Профспілкову делегацію очолював Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий. У зустрічі брав участь також Голова Профспілки Романюк О.І. Голова ФПУ передав голові Уряду Резолюцію Всеукраїнського маршу протесту, в якій містяться вимоги та пропозиції профспілок до Уряду, зокрема, невідкладно провести справедливу реформу оплати праці, встановити з 1 жовтня гарантовану мінімальну заробітну плату на рівні економічно обґрунтованого, обрахованого у фактичних цінах прожиткового мінімуму – 3 тис. гривень, відповідно підвищити пенсії та стипендії. Григорій Осовий, керівники всеукраїнських галузевих профспілок та регіональних профоб’єднань наголосили, що профспілки висловлюють рішучий протест проти підвищення цін і комунальних тарифів без адекватного підвищення рівня трудових доходів. Тому професійні спілки основним завданням та обов’язком яких є соціальний захист не мають права бездіяльно спостерігати за порушенням гарантованих Основним Законом прав працюючих заробити власною працею на гідне життя. За останні два роки ціни зросли у рази, інфляція вже перевищила 180%, у той час як гарантована державою мінімальна зарплата збільшилась лише на 19%, а купівельна спроможність заробітних плат робітників, селян, вчителів, медиків, ветеранських пенсій навпаки, скоротилась більш ніж на третину. «Ми пропонуємо вирішення цих проблем, а саме невідкладне проведення реформи оплати праці на засадах, що буде адекватною відповіддю на підвищення цін та тарифів» - сказав Григорій Осовий. «Ми об’єднались, щоб заявити про нашу спільну позицію і донести її до відома української громади та закликати владу невідкладно відреагувати на ситуацію, що склалася» - підкреслили представники профспілок.

            У розмові з Прем’єр-міністром України Голова Профспілки сфери обслуговування – Романюк О.І. – окрім нагальних галузевих проблем озвучив питання про порушення урядовою стороною соціального діалогу, в частині погодження змін цін і тарифів на енергоносії з іншими сторонами соціального діалогу, про недосконалість та принизливість для людей праці системи комунальних субсидій; нагадав Главі Уряду про пропозиції галузевої профспілки щодо прискорення виходу з економічної кризи за рахунок модернізації інфраструктури населених пунктів, що дасть поштовх розвитку вітчизняного виробництва, збільшенню робочих місць, покращенню обслуговування населення України. Як повідомив офіційний сайт Кабінету Міністрів України, Володимир Гройсман зазначив, що головний пріоритет Уряду – досягнення макроекономічної стабільності та забезпечення економічного розвитку країни. Він зауважив, що показником високого рівня економіки є якість життя людей та рівень заробітних плат громадян. Таким чином, перед Урядом та профспілками стоять спільні завдання, наголосив він. Прем'єр-міністр запевнив, що Уряд налаштований на те, щоб «створити реальну основу» для економічного зростання. Учасники зустрічі також обговорили питання ціноутворення на газ в Україні. Прем'єр-міністр поінформував співрозмовників про дії Уряду у напрямку енергоефективності. Так, Уряд затверджує Стратегію гідроенергетики, у 2017 році розпочне роботу Фонд енергоефективності України, що стимулюватиме створення нових робочих місць. Володимир Гройсман зазначив, що держава через систему субсидій надасть адресну соціальну допомогу тим громадянам, які її потребуватимуть, підкреслив Голова Уряду. Соціальна підтримка залежить від доходу людини. Разом з тим, головне завдання Уряду – підняти заробітну плату громадян, реформувати систему оплату праці в Україні. Восени Уряд запропонує українському Парламенту варіант забезпечення справедливої системи нарахування оплати праці, що буде розроблений спільно з профспілками, наголосив Прем'єр-міністр. ФПУ заявляє, що діюча система соціального захисту не забезпечує адекватної підтримки населення, оскільки базується на штучно заниженому вдвічі розмірі прожиткового мінімуму – при 3037 грн. розрахованого Мінсоцполітики фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб в цінах травня ц.р. в Держбюджеті встановлено 1450 грн. з 1 травня ц.р. Відтак – вдвічі занижено й розміри мінімальної зарплати та мінімальної пенсії. За словами Григорія Осового, під час зустрічі Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман підтримав бачення представників профспілок: «як магістральне, так і генеральне бачення». «До вересня разом з профспілками мають бути напрацьовані пропозиції законодавчого плану», - заявив Голова ФПУ.