znak_  Матеріали засідання Президії ФПУ 21.04.2016:

  Звернення Президії ФПУ до Прем"єр-міністра України Гройсмана В.Б.;

  Постанова Президії ФПУ від 21.04.2016р. № П-1-11

       (ТЕКСТИ ДОДАЮТЬСЯ)

                                                ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК УКРАЇНИ

                                                                                      ПРЕС-ЦЕНТР

             

З В Е Р Н Е Н Н Я

                      Президії Федерації профспілок України

                 до ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ

                             ГРОЙСМАНА В.Б.

                      Шановний Володимире Борисовичу!

      Професійні спілки з надією сприйняли рішення Верховної Ради України про обрання Вас на вищу посаду у виконавчій владі – Прем’єр-міністра України і бажають плідної роботи на благо українського суспільства.

Ми знаємо Вас як відповідального керівника, прихильника і учасника соціального діалогу з почуттям поваги до трудової людини.

В умовах критичного загострення соціально-економічної ситуації, масових вуличних протестів профспілок влітку 2015 року, коли попередній Уряд фактично сховався від соціального діалогу, Ви взяли ініціативу на себе і очолили консультації всеукраїнських об’єднань профспілок з парламентськими фракціями щодо прийняття вкрай важливих для людей законопроектів, спрямованих на відновлення соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, і зберегли діалог влади із суспільством.

Сподіваємося, що новий склад Кабінету Міністрів України під Вашим керівництвом професійно і відповідально виконуватиме свої обов’язки перед  народом.

Федерація профспілок України, яка об’єднує понад 6 млн членів профспілок – працівників підприємств, установ та організацій, пенсіонерів та студентства, очікує від Уряду невідкладних дій, які дозволять розв’язати найбільш болючі проблеми:

 - реалізувати ефективну програму підтримки національного виробника та створення сучасних робочих місць, дати українцям роботу і можливість заробляти  на життя;

- захистити українські сім’ї від тотального подорожчання продуктів харчування, ліків, комунальних послуг, газу та електроенергії, знецінення реальних доходів населення;

- сприяти припиненню конфлікту на сході країни і поновлення територіальної цілісності Української держави;

            - повернути державний контроль за дотриманням трудових прав працівників, захистити права мільйонів нелегальних працівників та вивести з тіні сотні мільярдів гривень нелегальної заробітної плати;

- будь-яка соціально-економічна криза повинна долатися не за рахунок працівників і пенсіонерів, урізання соціальних гарантій, як це було при попередньому Уряді, а солідарними зусиллями і  внеском бізнесу, держави і громадян;

- соціальний діалог за участю Уряду має стати цивілізованим європейським інструментом формування державної політики у сфері праці, надійного соціального захисту і забезпечувати суспільний мир та розвиток країни.

Це – саме те, чого чекають від нової влади прості люди.  

Перед призначенням на посаду глави Уряду Ви заявили, що для успішної роботи на новому місці Вам необхідна підтримка народу, відновлення довіри українських громадян до влади.

          Ми віримо у Вас і Ваші наміри працювати в інтересах людей, які своєю щоденною працею створюють національний продукт, забезпечують діяльність держави, виплату пенсій ветеранам та соціальний захист нужденних, професійні спілки подають  Вам руку для спільної праці заради світлого майбутнього народу України.

Для обговорення і вироблення спільних дій пропонуємо Вам, шановний Володимире Борисовичу, провести найближчим часом зустріч із керівниками всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань.

На наше сподівання, новий Уряд України має шанс стати владою народної довіри європейського рівня, яка поважає і дбає про права своїх громадян, відповідає за власні дії, має широку суспільну підтримку для проведення реформ задля побудови сильної і справедливої держави.

Бажаємо успіху!

21 квітня 2016 року

                                        Федерація професійних спілок України

                                                             ПРЕЗИДІЯ

                                                        П О С Т А Н О В А                                                       

                                                               м. Київ                             

21.04.2016                                                                                                     № П–1–11

        

Про відзначення Дня міжнародної

солідарності трудящих 1 Травня

 

День міжнародної солідарності трудящих відзначається у світі уже понад 120 років. У цей день трудящі публічно заявляють про свої соціально-економічні права, необхідність забезпечення гідної праці, гідного рівня життя громадян, про їх право жити у мирному, демократичному суспільстві.

Федерація профспілок України відкрита до конструктивного соціального діалогу з владою та роботодавцями, щодо відродження вітчизняного виробництва, створення нових робочих місць, справедливого розподілу результатів суспільної праці, поважного ставлення до людини праці, ветеранів, створення належних умов для самореалізації молоді.

 Президія Федерації професійних спілок України

 ПОСТАНОВЛЯЄ:

 1. Схвалити Звернення Президії Федерації профспілок України та розмістити їх на офіційному веб-порталі ФПУ:

– до членів профспілок з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих – 1 Травня (додаток 1);

– до роботодавців та профспілкових організацій щодо підвищення заробітних плат у зв’язку зі зниженням ставки ЄСВ, направивши його СПО роботодавців (додаток 2).

2. Рекомендувати:

– членським організаціям та їхнім організаційним ланкам провести заходи до Дня міжнародної солідарності трудящих під гаслом «Профспілки – за гідне життя та  дотримання прав трудящих!»;

– територіальним профоб’єднанням здійснити координацію першотравневих заходів у областях;

– первинним профспілковим організаціям відзначити у трудових колективах День міжнародної солідарності трудящих вшануванням ветеранів праці та заходами, передбаченими у колективних договорах.

3. Членським організаціям ФПУ забезпечити висвітлення заходів у засобах масової інформації з метою пропаганди і популяризації діяльності профспілок.

4. Прес-центру ФПУ:

–  підготувати розгорнуте інтерв’ю Голови ФПУ в парламентській газеті

«Голос України» та «Профспілкових вістях»;

– взяти участь у суспільно-політичних програмах Державної регіональної телерадіокомпанії (центральний канал), ТРК «Ера», телеканалу «Рада» та інших інформаційних ресурсів.

5. Департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями висвітлити підсумки першотравневих заходів членських організацій ФПУ на офіційному веб-порталі ФПУ.

6. Департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ висвітлити на інформаційних ресурсах МКП, ВЕРС підсумки заходів, присвячених Дню міжнародної солідарності трудящих – 1 Травня.

  Голові ФПУ                                                                                          Г.В. Осовий                                                                  

                                                                                                                                                               Додаток 1

                                                                                        до постанови Президії ФПУ

                                                                                                                         від 21.04.2016 № П–1–11

Звернення

 Президії Федерації професійних спілок України  до членів

профспілок з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих – 1 Травня

 

Шановні спілчани!

Шановні ветерани праці і профспілкового руху!

 

День міжнародної солідарності трудящих відзначається у світі уже понад 120 років. Першотравень є днем солідарності трудящих у боротьбі за свої права, гідну працю та взаємну підтримку в прагненні жити в мирному, демократичному суспільстві.

Федерація профспілок України – наймасовіша громадська організація, яка представляє і захищає на національному рівні трудові, соціально-економічні права працівників усіх сфер економіки, дотримання владою та роботодавцями конституційних прав і свобод громадян. Вона активно й послідовно виступає за розбудову України на засадах солідарності, рівності, соціальної справедливості та демократії, за стійке економічне зростання, повну зайнятість, якісні робочі місця, справедливу оплату праці,  розширення робітничої демократії, відновлення повноцінного соціального діалогу на всіх рівнях.

Федерація профспілок України підтримує курс на впровадження в нашій країні європейських стандартів життя, кардинальне підвищення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій задля скорочення  соціальної нерівності,  збереження і розвитку нашої незалежної суверенної держави.

Тільки спільними зусиллями можна забезпечити дотримання конституційних прав громадян України на гідну працю, житло, достойну заробітну плату. Працююча людина не повинна бути бідною.

Закликаємо вас, дорогі спілчани, усіх, кому не байдужа власна доля, майбутнє наших дітей і онуків, хто вболіває за цілісність та незалежність України, незважаючи на різні політичні та релігійні переконання, взяти активну участь у профспілкових заходах, присвячених Дню міжнародної солідарності трудящих, під гаслом: «Профспілки – за гідне життя та  дотримання прав трудящих!».

Певні, що ваша наполегливість і принциповість в обстоюванні соціальних стандартів життя буде запорукою нових вагомих звершень і надалі  сприятиме зміцненню авторитету профспілкового руху в Україні.

Нехай щедре тепло весняних травневих днів наповнить вас натхненням і оптимізмом, подарує бадьорий, радісний настрій і додасть сил для нових звершень у ствердженні ідеалів добра і справедливості.

Здоров’я та  щастя вам і вашим родинам, миру та злагоди, впевненості у власних силах, принциповості у відстоюванні трудових, соціально-економічних прав та інтересів на благо людини праці та України!

Вітаємо вас зі святом весни, праці, солідарності і єднання!

                                                                                                Додаток 2

                                                                                                                             до постанови Президії ФПУ                                                                                                                                                                                          від 21.04.2016 № П–1–11

                                            Звернення

Президії Федерації професійних спілок України до роботодавців та профспілкових організацій з нагоди 1 Травня – Дня міжнародної солідарності трудящих та  щодо підвищення заробітних плат у зв’язку зі зниженням ставки ЄСВ 

 Федерація профспілок України, повною мірою усвідомлюючи політичні, економічні і соціальні виклики, що постали перед суспільством в умовах соціально-політичних подій 20132015 років, спаду реального сектору української економіки, стрімкого знецінення трудових доходів, непомірного зростання цін і комунальних тарифів, девальвації національної валюти, неодноразово закликала владу та роботодавців забезпечити зростання заробітної плати з метою відновлення життєвого рівня населення, підвищення його платоспроможності та розвитку вітчизняного товаровиробника.

Підтримуючи профспілкові прагнення, влада Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» запровадила зниження ставки єдиного соціального внеску з 41% (в середньому) до 22%. Таке рішення забезпечило зниження навантаження на фонд оплати праці та вивільнення 90 млрд гривень, створивши суб’єктам господарювання додатковий ресурс для підвищення заробітної плати кожному працівнику щонайменше на 11%, а державі – для збільшення розміру мінімальної заробітної плати без додаткового навантаження на державний бюджет.

Разом з тим, Уряд взяв на себе зобов’язання, передбачивши в державному бюджеті на 2016 рік фінансування Пенсійного фонду України в обсязі 144 млрд гривень, підвищення розмірів мінімальної заробітної плати та ставки І тарифного розряду ЄТС.

Отже, держава зробила крок назустріч бізнесу, який дозволяє суб’єктам господарювання збільшувати інвестиції у виробництво з метою підвищення його ефективності, зростання товарообігу і доходів підприємств, та, як наслідок,  мотивувати працівників через підвищення рівня заробітної плати, що в цілому сприятиме відновленню платоспроможності населення, зміцненню національної економіки, збільшенню надходжень до бюджету від податків та зборів. 

Суспільство сподівалося, що соціально відповідальні роботодавці підвищать рівень заробітної плати та легалізують робочі місця згідно з вимогами діючого законодавства.

Натомість, за офіційними даними, середня зарплата в Україні сьогодні зменшилася з 4 498 грн у листопаді та 5 230 грн у грудні 2015 року до 4 362 грн у січні та 4 585 грн у лютому 2016 року. А наявне підвищення середньомісячної зарплати за останній рік на рівні 2030% (при падінні реальної до 82%) відбулося переважно за рахунок її індексації.

Федерація профспілок України офіційно звертається до роботодавців і власників підприємств усіх форм власності та закликає їх нарешті виявити соціально відповідальне ставлення до працівників, направивши вивільнені кошти на підвищення зарплат. Адже гідна заробітна плата – це запорука спокійного і благополучного життя як для роботодавця, так і для працівника.

Федерація профспілок України пропонує профспілковим організаціям на всіх рівнях від підприємства до галузі та регіону ініціювати переговори з роботодавцями стосовно підвищення заробітних плат, а також запровадити моніторинг внесених у колективні договори змін щодо забезпечення зростання трудових доходів населення.

ФПУ вчергове закликає владу, власників підприємств, роботодавців та спілчан усвідомити, що ми маємо стати партнерами на шляху цивілізованої та євроінтеграційної модернізації країни, побудови соціально відповідального за своїх громадян суспільства, та пропонує нарешті розпочати ефективний соціальний діалог задля напрацювання механізмів досягнення європейських стандартів життя, забезпечення конкурентної економіки, продуктивної зайнятості зі створенням нових високоефективних, безпечних робочих місць з гідним рівнем оплати праці.