logo_ ЦК Профспілки надіслав роз"яснення керівникам територіальних організацій Профспілки  у зв"язку з листами, надісланими Федерацією роботодавців ЖКГ Ураїни до місцевих органів влади та підприємств ЖКГ стосовно застосування положень Галузевої угоди (текст листа додається).   

Вих. № 01- 21                 «  27 »  01. 2016 р.

                                                                           Керівникам територіальних

                                                                                 організацій Профспілки

        На запити  обласних комітетів Профспілки і звернень первинних профспілкових організацій  галузевих підприємств щодо листів голови Всеукраїнського об’єднання обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України (далі Федерація роботодавців ЖКГ) О.Адамова про поширення дії положень Галузевої угоди на підприємства галузі повідомляємо, що автор  не узгоджує їх зміст з сторонами соціального діалогу і Центральний комітет Профспілки не може впливати на дії цього Об’єднання, оскільки згідно з чинним законодавством це може розцінюватися, як втручання у внутрішні справи іншого соціального партнера.

       Водночас,  інформуємо Вас, що Галузева угода між Мінрегіоном України, Федерацією роботодавців ЖКГ та ЦК Профспілки на 2013 - 2015 роки була укладена згідно з чинним законодавством України і зареєстрована Міністерством соціальної політики України 04 жовтня 2013 року № 26. Ця Угода  діє до цього часу і нею користуються всі галузеві підприємства, на яких діють первинні організації Профспілки.

        Основне призначення цього документу є врегулювання соціально-трудових відносин працівників і забезпечення стабільної та якісної роботи суб’єктів господарювання у сфері житлово-комунального господарства і будь-якого  обмеження у використанні Галузевої угоди законодавець не передбачає.

       Більше того,  статтею 15 Закону України «Про оплату праці» та ст. 97 КЗпП України передбачено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

У цій статті зазначено також, що у разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності – з іншим уповноваженим на представництво органом.

       Тобто, незалежно від того, чи є підприємство членською організацією роботодавців, роботодавець завжди зобов’язаний при встановленні форми  оплати праці та інших виплат та винагород дотримуватися норм і гарантій, передбачених законодавством України, Генеральною та Галузевою угодою.

       Усі інші положення (зобов’язання) колективного договору згідно із статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» сторони-підписанти визначають самостійно в межах їх компетенції.

       Що стосується поширення чи не поширення положень Галузевих угод  на суб’єкти господарювання в залежності від окремого членства у відповідних всеукраїнських об’єднаннях роботодавців чи профспілок, то це питання наразі в чинному законодавстві не визначено, а тому, відповідно до загальних правових принципів, суб’єкту господарювання дозволено все, що не заборонено законом.

       Не дає відповіді на питання щодо поширення галузевих угод і стаття 9 Закону України «Про колективні договори і угоди», на яку посилається у своїх листах п. Адамов, оскільки вона передбачає, що положення галузевої (міжгалузевої) угоди діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду. А це означає, що підприємство, яке перебуває у сфері дії сторін-підписантів Галузевої угоди, не може в своїх колективних договорах приймати положення (зобов’язання) гірші (нижчі), ніж визначені в Галузевій угоді.

       Для інших підприємств положення Галузевої угоди не обов’язкові, за виключенням тих, які перераховані в першій частині статті 15 ЗУ «Про оплату праці», про що зазначалося вище в даному листі.  

      На підтвердження висновку щодо невизначеності в чинному законодавстві порядку поширення угод інформуємо Вас, що на даний час дане питання опрацьовується сторонами соціального діалогу на національному рівні в процесі підготовки нового законопроекту «Про колективні договори та колективні угоди», основним розробником якого є Мінсоцполітики України. Буде чи не буде встановлено чіткий порядок поширення положень галузевих угод на суб’єкти господарювання в залежності від їх входження до відповідних всеукраїнських організацій покаже час.

Просимо звернути також увагу на те, що право тлумачити норму законів в Україні має виключно Верховна Рада України та/або Конституційний Суд України.

     З повагою                         

     Голова ЦК Профспілки України                                             О.І. Романюк