logo_  

Голова ЦК Профспілки Олексій Романюк 16.06.2015р. звернувся з листом до голів фракцій Верховної Ради України з пропозиціями щодо виходу України з економічної кризи (текст додається).

                                                                                     Головам фракцій Верховної Ради України                     

                                                                    (поіменно)

          Згідно з домовленістю на зустрічі Голови Верховної Ради України, лідерів депутатських фракцій Верховної Ради України з керівниками Всеукраїнських профоб’єднань і профспілок, яка відбулася 15 червня 2015 року, надсилаємо Вам пропозиції галузевої Профспілки щодо прискорення виходу з кризового стану економіки нашої держави.

Наразі, у зв’язку з втратою ринків збуту, найбільш загрозливим для України є зменшення економічної активності суб’єктів господарювання та стрімке падіння ВВП, скорочення робочих місць, та, як наслідок, загострення соціальних проблем.

За таких умов влада та інші сторони соціального діалогу мають максимально консолідувати та використати увесь потенціал для якнайшвидшого подолання кризи, яка за усіх негараздів, може стати шансом досягнення прогресу, що не одноразово мало місце у світовій практиці, зокрема в США, Німеччині, Польщі та інших країнах. Мова йде про збереження та подальший розвиток інфраструктури із залученням до цієї справи переважно вітчизняних підприємств  та населення.

Галузева Профспілка пропонує реанімувати та дати поштовх вітчизняним заводам шляхом масштабного державного замовлення та замовлень органів місцевого самоврядування на модернізацію інженерних мереж населених пунктів, житлового фонду, комунальних об’єктів, автошляхів, оновлення громадського транспорту тощо. Адже в Україні майже 40 відсотків водопровідних та каналізаційних мереж знаходяться в аварійному стані. І для їх реконструкції необхідно близько 80 тисяч кілометрів труб. Потребують термінової заміни 30 відсотків, а це понад 7,5 тисяч одиниць, насосних агрегатів на водопровідних та каналізаційних станціях.

За даними служби статистики наразі необхідно утеплити понад мільярд квадратних метрів житлового фонду, що відкрило б додаткові можливості для розвитку масштабного виробництва утеплюючих матеріалів та значного збільшення обсягів ремонтно-будівельних робіт. Потребують заміни майже 100 тисяч ліфтів в житлових будинках та оновлення рухомого складу міського електро та автотранспорту, що обчислюється десятками тисяч одиниць.

З урахуванням нинішніх подій у східних областях України масштаби цих потреб будуть збільшуватися.

Вирішення цих та інших фундаментальних викликів може згенерувати чимало позитивних наслідків і, насамперед, створення великої кількості робочих місць.

       Вигоду в ході реалізації цього проекту країна матиме і в  плані енергозбереження, що наразі є дуже актуальним питанням. Значної економії енергоресурсів, насамперед газу,  в нашій державі можна досягти за рахунок модернізації котелень та теплотрас. За розрахунками спеціалістів, якщо б Україна досягла рівня енергетичних стандартів США, то щороку в порівнянні з поточною ситуацією ми б економили 10 мільярдів євро. При цьому потенціал скорочення споживання енергетичних ресурсів становив би до 75 відсотків.  

       Модернізація інженерних мереж та комунікацій це колосальне замовлення для металургійної, хімічної, приладобудівної, машинобудівної та інших галузей.  Це наповнення державного та місцевих бюджетів, соціальних фондів за рахунок податків, це - підвищення заробітної плати в виробничій та бюджетній сферах.

      Та найбільшою вигодою та винагородою для влади, яка візьметься за реалізацію цієї пропозиції  буде безперечно вдячність населення за підвищення якості та доступності громадського обслуговування, покращення умов проживання та побуту.

      Звісно, що першою реакцією на цю пропозицію  є запитання відносно джерела фінансування  на її реалізацію.

      Питання непросте. Але задля  перерахованих вигод та переваг кошти можна і треба відшукати.

      Відповідним державним органам необхідно більш ретельно та вимогливо займатися боротьбою з тіньовою економікою, де прихований ще не один Державний бюджет, прискорити процес децентралізації влади, введення прогресивного оподаткування, а також не розпорошувати наявні державні кошти на різні тендери.

     Більш зважено треба підходити і до запозичених коштів. Наскільки нам відомо, міжнародні фінансові інституції позитивно ставляться до кредитування заходів з модернізації інфраструктури та енергозбереження, якщо все це відбувається прозоро та належним чином контролюється.

     Я думаю, що при бажанні, експерти та аналітики можуть підказати й інші джерела фінансування модернізації інфраструктури та інженерних мереж населених пунктів.

         Просимо розглянути та використати пропозиції галузевої Профспілки при підготовці поточних та довгострокових планів економічного розвитку України. 

 З повагою

 Голова ЦК Профспілки України                             О.І.Романюк