SPO_

ЗВЕРНЕННЯ Голови Спільного представницького органу об’єднань профспілок Осового Г.В. до депутатських фракцій

Сайт ФПУ, Опубліковано: 02 червня 2015,

     29 травня 2015 року Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок Григорій Осовий звернувся до всіх депутатських фракцій політичних партій Верховної Ради України щодо сприяння у вирішенні найбільш гострих питань, які турбують спілчан ( текст додається)

Голові депутатської фракції

партії «Блок Петра Порошенка»

Луценку Ю.В.      

Першому заступнику голови

депутатської фракції

політичної партії «Народний фронт»

Тетеруку А.А.

Голові депутатської фракції  політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»

Березюку О.Р.

Голові депутатської фракції

 політичної партії

«Всеукраїнське об’єднання

«Батьківщина»

Тимошенко Ю.В.

Голові депутатської фракції

Радикальної партії

Ляшку О.В.

Голові депутатської фракції

політичної партії

«Опозиційний блок»

Бойку Ю.А.

 

Шановні народні депутати!

 

Щоб захистити права людей праці та зупинити вал антисоціальних рішень та економічних ініціатив влади, Профспілкові об’єднання України, які представляють понад 8 млн. членів вимушені вдатися до публічних акцій протесту та вступити у колективний трудовий спір на національному рівні з Урядом і об’єднаннями організацій роботодавців.

Головними причинами стало масштабне порушення основних конституційних прав працівників: право на працю, на безпечні умови праці, достатній життєвий рівень, захист від бідності.

Замість ефективних реформ у реальному секторі економіки, створення нових робочих місць, залучення інвестицій, наведення порядку у державних фінансах та викорінення корупції Кабінет Міністрів України вдався до найпростішого – економії бюджетних витрат за рахунок банального урізання соціальних гарантій, заробітних плат мільйонам бюджетників та пенсій.

При гігантських масштабах правопорушень у сфері праці (4,5 млн. працівників зайнято нелегально, без будь-якого захисту, отримуючи зарплату в «конвертах», без сплати податків та Єдиного соціального внеску) Уряд ініціював блокування роботи державних інспекторів праці і заборону відвідувати робочі місця, що змусило нас звернутися зі скаргою до Міжнародної організації праці. Мінімальна заробітна плата та пенсія не переглядаються з грудня 2013 року. В той же час індекс споживчих цін за цей період становить 172,2%. Внаслідок цього реальна купівельна спроможність заробітних плат тільки з початку року знизилася на 30%, залишається не погашеною півтора мільярдна заборгованість із заробітної плати перед більш ніж 210 тис. працівників.

 Вперше при кількаразовому підвищенні цін на газ, електроенергію, продукти харчування, медикаменти, тарифів на комунальні послуги не запроваджено дієвих заходів соціального захисту, як це робили всі попередні Уряди.

На ринку праці катастрофічно поглиблюється розрив між попитом і пропозицією. За 2014 рік втрачено понад 1,2 млн. робочих місць, рівень безробіття зріс із 7,8 до 9,7%, безробітне населення становило 1,8 млн. осіб. З понад 26 млн. осіб працездатного віку постійну зайнятість має лише 8,9 млн., тоді як кількість пенсіонерів – 12,5 млн. Балансом ринку праці, його регулюванням ніхто в Уряді не займається, програм зайнятості та створення робочих місць немає.

У трудових колективах все більше наростає соціальне напруження, зростає кількість працівників, які готові брати участь у загальнонаціональному страйку за забезпечення прав громадян у сфері праці. Згідно з проведеним профспілками масовим опитуванням 55%  активістів готові брати участь у акціях протесту, мітингах, пікетах, 26,5 % - вже готові вийти на страйк.

Мільйони працівників категорично не сприймають проголошену Урядом політику "безстрокової шокової терапії" без реальних соціально-економічних реформ.

Профспілкові об’єднання України звертаються до Вас за сприянням у вирішенні таких найбільш гострих питань, які турбують наших спілчан:

  1. 1.Переглянути і встановити справедливі ціни на український газ і тарифи на комунальні послуги для населення.
  2. Підвищити з 1 липня 2015 року прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату на рівень фактичного прожиткового мінімуму.
  3. Забезпечити  з 1 липня 2015 року проведення індексації пенсій, інших соціальний виплат з урахуванням інфляції 2014-2015 років, створення передумов рентабельної праці та престижної заробітної плати для найманих працівників.
  4. Повністю повернути заборгованість із заробітної плати та створити законодавчі підстави для унеможливлення своєчасної оплати праці.
  5. 5.Відновити державний контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, рішучих дій щодо подолання нелегальної зайнятості і «тіньової» виплати зарплати.
  6. 6.Невідкладно відновити санаторно-курортне лікування працівників, оздоровлення дітей, проголосувавши за проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання соціальних послуг) (реєстр. № 2245).
  7. 7.Відновити з 1 січня 2016 року соціальні гарантії працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено або скасовано у 2015 році.

Водночас інформуємо, що відповідно до законодавства про порядок вирішення колективно-трудових спорів, розпочато переговори з Урядом і  об’єднаннями організацій роботодавців. Однак перші кроки засвідчили відсутність розуміння сторони власників гостроти ситуації, що може стати детонатором розгортання страйкового руху на захист конституційних прав громадян.

У зв’язку з цим пропонуємо провести 3-5 червня ц.р. консультативну зустріч представників профспілок і депутатських парламентських фракцій для обговорення ситуації, що склалася в сфері праці і загрожує соціальною нестабільністю.

Будемо вдячні за оперативне повідомлення про прийняті Вами рішення.

       З повагою

Голова Спільного представницького

органу об’єднань профспілок,

Голова Федерації профспілок України                                      Г.В. Осовий