Голова ЦК Профспілки Олексій Романюк взяв участь у роботі Ukrainian Resilience Week у Львові,

в рамках якого МА «Укртеплокомуненерго» та Асоціація «Укртеплоелектроцентраль» за сприяння та підтримці Львівської міської ради і ЛМКП «Львівтеплоенерго» з 01 по 03 жовтня 2024 року провели Heat Energy Forum.

Фото Роман Балук

Heat Energy Forum став платформою для професійного діалогу, обміну досвідом і знаннями між експертами, науковцями, представниками бізнесу та державними органами влади.

Також у роботі форуму  взяли  участь Голова Львівської обласної організації Профспілки Богдан Козло, профспілкові активісти з багатьох регіонів України та керівники галузевих підприємств.

Особлива увага була приділена питанням з підготовки до опалювального сезону 2024-2025 років, обговорено актуальні проблеми підприємств теплопостачання та пошук рішень для їх подолання. Відбувся обмін досвідом з європейськими партнерами з метою впровадження кращих практик у сфері теплопостачання в Україні. Також представники міжнародних фінансових організацій розповіли про можливості залучення інвестицій та грантової підтримки в модернізацію систем теплопостачання.

До роботи форуму були залучені представники уряду, місцевої влади, підприємств теплопостачання, міжнародних організацій, а також експерти та представники бізнесу.

В перший день роботи учасники обговорили ключові  питання модернізації тепломереж та зменшення енергоспоживання та впровадження інновацій для покращення теплопостачання.

Велика увага приділялася впровадженню інноваційних технологій для підвищення енергоефективності , а також пошуку шляхів співпраці між владою та бізнесом. Обговорення було насичене корисними ідеями та пропозиціями для розвитку галузі.

Другий день був присвячений обговоренню питань  можливостей модернізації інфраструктури під час війни  та забезпечення стабільного теплопостачання. Зокрема, експерти ділилися інноваційними рішеннями та кращими міжнародними практиками для підвищення енергоефективності, оскільки  європейські країни накопичили великий досвід в екологічній та ефективній модернізації систем теплопостачання, вони розповіли про  проєкти, що допомагають знизити викиди та підвищити енергоефективність; поділилися досвідом використання біомаси  та щодо успішного  переходу на геотермальну енергію  тощо. Такий досвід надзвичайно важливий для України, адже сприяє переходу на чисті джерела енергії та знижує залежність від викопного палива.

Користуючись нагодою Олексій Романюк – голова ЦК Профспілки звернувся до шановного зібрання наголосивши на актуальності проведення  форуму та  подякував організаторам й учасникам за можливість висловити позицію профспілкової сторони, яка представляє інтереси понад 200 тисяч спілчан.

У своєму виступі він наголосив, що в умовах воєнного стану, коли кожного дня ми втрачаємо життя українців,  економіка України зазнає великих втрат, внаслідок щоденних бомбардувань та бойових дій пошкоджено  тисячі галузевих підприємств в різних регіонах країни надважливим завданням є об’єднати наші зусилля, згуртуватися задля запобігання  занепаду галузі та захистити права найманих працівників.

Профспілка готова до нових викликів і завжди підставить плече керівникам галузевих підприємств для пошуку спільних рішень щодо розв'язання актуальних проблем, оскільки основою  для їх вирішення  був і залишається соціальний діалог.

Олексій Романюк нагадав присутнім, що основним документом спрямованим на захист людей праці є Галузева угода, основні норми  якої завдяки профспілкові стороні переведені  з  рекомендаційних в обов’язкові, а це  фактично є додатковою державною  гарантією з оплати праці, що дає змогу зберегти кадровий потенціал галузі.

Також він звернув увагу присутніх, що в умовах воєнного стану виборні профспілкові органи були змушені суттєво скоригувати свої плани та взяли на себе координаційну роль щодо допомоги ЗСУ, які несуть на собі основний тягар цієї війни і попри дефіцит коштів продовжують  вишукувати  додаткові фінансові можливості та перераховують на потреби українському війську десятки мільйонів грн, закуповувати обладнання, автомобілі, виготовляти засоби маскування тощо.

Завершуючи свій виступ він висловив подяку ЗСУ за можливість проведення цього заходу та вкотре  закликав  всі зацікавлені сторони, офіційних і не офіційних партнерів, органи місцевого самоврядування, міжнародних партнерів   об’єднуватись та залучати всі можливі ресурси задля розв'язання галузевих проблем, які на превеликий жаль на сьогодні мають місце і детально обговорювались учасники  форуму.

Широке коло зацікавлених учасників, міжнародних партнерів та експертів, конструктивність дискусій та актуальність розглянутих питань  дає нам можливість сподіватися  на  подальшу співпрацю задля максимального виконання та впровадження прийнятої учасниками Heat Energy Forum Резолюції за підсумками його роботи.