Голова Житомирської обласної організації Профспілки Тетяна Корець  2-4 жовтня в Будинку профспілок  взяла участь у ІІ-му  Всеукраїнському молодіжному форумі “Профспілкова молодь: твори своє майбутнє”, організованому і проведеному  Федерацією профспілок України разом з Молодіжною радою  ФПУ за фінансової підтримки фонду Фрідріха Еберта. 

Під час роботи форуму піднімалися наступні питання та проблеми:  “Молодь в умовах війни: виклики і перспективи”, Молодь та профспілка: погляд профспілкової молоді на адаптацію та модернізацію профспілкового руху України в рамках євроінтеграції, трудове законодавство в умовах воєнного стану та інші.

Понад 100 молодих профспілкових лідерів з усієї України взяли участь у цьому заході. Всі вони розповідали про свою діяльність протягом 18 місяців повномасштабного російського вторгнення. Багато профспілкової молоді займалися волонтерською роботою, проводили велику гуманітарну, логістичну роботу, допомагали збройним силам України, територіальній обороні, частина молоді стала на захист України в лавах ЗСУ.

Також у форумі взяли участь соціальні партнери профспілок, керівники ФПУ, представники її членських організацій.

 Голова Молодіжної ради ФПУ Іванна Храпко, звертаючись до зібрання, наголосила на тому, що пишається кожним членом Молодіжної ради, кожним молодим працівником, який залишився в Україні, та продовжує тут працювати, а також колегами, які на фронті боронять нас.

Вона зазначила, що Молодіжна рада зібралась, щоб обговорити ті виклики, з якими зіткнулась профспілкова молодь у час війни.

На початку заходу присутніх привітала Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП/ETUC) Естер Лінч, яка передала учасникам Форуму слова солідарності від 45 млн працівників, яких об’єднує ЄКП. Звертаючись до молодих профспілковців, вона наголосила, що рада взяти участь у дискусії за участю молоді, яка є лідером майбутнього.

- Нам важливо побачити, в яких умовах наразі працюють люди в Україні, зокрема, і молодь. ЄКП потрібно знати про ваші потреби, якщо ми об’єднаємось, ми подолаємо будь-які проблеми, - наголосила представник європейської профспілкової спільноти

До учасників Форму з промовами доєднались Ігор Дегнера, голова Держпраці, Владислав Яцук, заступник Міністра молоді і спорту України, Антон Лепік – виконавчий секретар Пан’європейської ради профспілок Міжнародної конфедерації профспілок, Тетяна Бережна – заступник Міністра економіки України, Дарина Марчак – перша заступниця Міністра соціальної політики України, Юрій Баланюк – голова Національного агентства кваліфікацій, Юлія Жовтяк – директор Державного центру зайнятості, Олена Колеснікова - голова Комітету зі сталого розвитку Федерації роботодавців України та ін.

У ході дискусії акцентувалось на тому, що соціальний діалог в нашій державі потребує перезавантаження, нових цінностей та нових поглядів. Молодь може дати цьому процесу необхідного імпульсу та енергії, отже, від молоді багато чого залежить, особливо у часи війни. Майбутнє України залежить від того, наскільки якісно кожен з нас може реалізовуватись у суспільстві, здобути якісну освіту і знайти своє місце на ринку праці, - говорили учасники події.

Під час обговорення перспектив більш тісної співпраці з ЄКП йшлося про те що Україна має стати тією країною, в якій кожна людина може максимально реалізуватись і докладати зусиль для її підйому і подальшого розвитку, а також мати перспективи обійняти гідне місце у родині країн - членів ЄС.

Захід був проведений по-сучасному, був цікавим для молоді. Всі засідання проводилися в вигляді панельних дискусій, що давало змогу всім учасникам включатися в діалог і вносити свої пропозиції. Модератори грамотно поєднували висвітлення проблем і напрямки розв'язання цих проблем. Дуже жваво обговорювалася тема повернення української молоді додому і подальше її утримання в Україні. Всі прийшли до висновку, що найперше це безпечне середовище, тобто мир, якісна освіта, психічне та ментальне здоров’я, його відновлення, наявність робочих місць та гідна оплати праці.

Дуже цікаво була проведена лекція по трудовому законодавству в умовах воєнного стану, яку підготували фахівці ГО “Трудові ініціативи”. Презентація здійснювалася на прикладах, була доступною і зрозумілою. Також директор ГО Георгій Сандул проінформував учасників форуму про проєкти законів по трудовому законодавству, які вже внесені на розгляд Верховної Ради, або ще тільки готуються, і які напряму зачіпають інтереси як працівників, так і профспілок.

Всі учасники форуму отримали гарні роздаткові матеріали, які можна використовувати у своїй роботі та невеличкі пам’ятні подарунки, а також знання та позитивні враження та емоції від спілкування.

На завершення ІІ Всеукраїнського форуму було прийнято резолюцію, в якій окреслено стратегію розвитку молодіжного профспілкового руху.

                                                                    Тетяна КОРЕЦЬ, Голова Житомирської  обласної організації профспілки, Голова комісії ЦК по роботі з молоддю