27 та 29 червня відбулися засідання  відповідно президії та  Ради Федерації профспілок України, на яких було розглянуто низку організаційних питань, зокрема про членів Ради ФПУ та зміни у складі постійних комісій Ради ФПУ та створено нову Постійну комісію з питань міжнародної роботи і європейської інтеграції.

Основним  питанням для обговорення на Раді ФПУ  стало питання «Про поточну ситуацію, стан виконання рішень виборних органів, зокрема щодо структурних змін у ФПУ, й актуалізацію завдань в умовах війни та євроінтеграції».

З усіх питань виборні органі ФПУ прийняли відповідні рішення.

Разом з тим і засідання Президії, і Ради ФПУ проходили у ці дні дуже напружено та збуджено. А причиною цьому стало рішення Президії ЦК  нашої галузевої профспілки та з'їзду Профспілки ветеранів та спортсменів   про недовіру Голові ФПУ Григорію Осовому та пропозиції щодо його усунення з займаної посади у зв’язку з грубими порушеннями фінансової дисципліни в період воєнного стану, зокрема не цільове використання коштів отриманих від міжнародних донорів.

Коментуючи Постанову Президії ЦК Профспілки з цього приводу, Голова Профспілки Олексій Романюк підкреслив, що використання коштів, які конче потрібні спілчанам, що постраждали від війни, не за цільовим призначенням, перерахування їх приватним структурам з порушенням низки нормативних документів ФПУ є неприпустимим, а особи причетні до цих оборудок не мають права займати керівні посади в профспілковому середовищі. Він звернувся до очільників всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань з переконливим проханням підтримати рішення Президії ЦК  Профспілки.

Піти у відставку Григорію Осовому, як і деяким його попередникам, які були причетні до фінансових оборудок, запропонував також Голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко.  А Голова Профспілки працівників космічного та загального машинобудування України Віктор Гармаш від імені ЦК Профспілки «Космомаш» звернувся до членів Президії ФПУ з пропозицією про створення комісії з перевірки фінансової діяльності ФПУ, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», «Укрпрофтур» та Гуманітарного Штабу ФПУ. 

На жаль керівники членських організацій не відреагували належним чином на ці заяви. І 29 червня Олексій Романюк вніс пропозицію включити питання про недовіру Григорію Осовому  до порядку денного Ради ФПУ, де члени цього вищого виборного органу ФПУ мали б дати відповідну оцінку діям Голови ФПУ та прийняти відповідне рішення про його звільнення відповідно до  чинного законодавства та вимогам  Статуту ФПУ.

Після бурхливого обговорення за дану пропозицію проголосували 21 член Ради ФПУ, 13 – утрималися, а  135 -  не підтримали дану пропозицію. Тобто більшість членів Ради ФПУ не побажали навіть вислухати позицію однієї з найчисельніших  галузевих Профспілок щодо фінансових оборудок, які здійснювалися у період війни посадовими особами ФПУ.

Проте,  попросивши слова при обговоренні основного питання порядку денного Ради ФПУ про поточну ситуацію …, Олексій Романюк все ж стисло поінформував членів Ради про значні фінансові порушення допущені керівництвом у минулому та поточному роках. І застеріг своїх колег, що залишити без належної уваги оборудки керівництва ФПУ, «пропетляти»  в даній ситуації нікому не вдасться, оскільки за таку «страусину» позицію запитають або спілчани, або правоохоронні органи, або  учасники бойових дій.