1 травня. Як зараз працюють і борються українські профспілки
 
Кореспондент журналу данської профспілки робітників 3F поговорив з Головою однієї з найбільших профспілок України Олексієм Романюком, про те, як працюють профспілкові органи в умовах воєнного часу.
Ця Профспілка об’єднує майже 200 тисяч працівників житлово-комунального господарства, які забезпечують безперебійну роботу підприємств критичної інфраструктури і перевозять пасажирів міським електротранспортом.
 
⁃ Раніше ми, як і інші профспілки країн світу  вирішували два головних  своїх завдання - забезпечення безпечних умов і гідної оплати праці; використовували для цього діалог з роботодавцями та органами влади. Після вторгнення в нашу країни російських військ - напрямок і пріоритети в роботі профспілковим органам довелося змінити. І в основному зосередитися на збережені життя спілчан та членів їх сімей!
 
З перших днів війни профспілкові органи допомагають жінкам і дітям покинути зону активних бойових дій та дістатися до більш безпечних областей на західній Україні – каже Олексій Романюк.
 
У цих частинах країни профспілки організовують табори екстренної допомоги для вимушено переселених осіб. Для цього ми використовуємо свої оздоровчі об’єкти.
 
Каже, що чимало членів Профспілки добровільно пішли захищати Україну від російських фашистів.
 
І поки солдати воюють на фронтах, інші члени Профспілки підтримують  збройні сили Украіни через волонтерську роботу та іншими шляхами.
 
Вони у вільний від роботи час плетуть маскувальні сітки, шиють камуфляж для бійців, виготовляють протитанкові «їжаки», готують їжу для біженців тощо, - розповідає Олексій Романюк.
Він, як і інші Українські профспілкові лідери «стукає в усі двері» профспілок  європейських країн  в надії на допомогу переселенцям та підтримку спілчан, які втратили роботу.
 
– Ми також намагаємося продовжувати профспілкову роботу в тих регіонах країни, де нема активних бойових дій, використовуємо і дистанційні методи управління.
 
Олексій Романюк каже також, що йому відомо про приїзд в Данію багатьох українців, і він просить профспілку 3F максимально посприяти їх розміщенню та забезпеченню усім життєво необхідним.  Ви можете уточнити дані про переселенців в Українському посольстві та зв’язатися з ними , допомогти зареєструвати їх у відповідних органах.
 
Він сподівається, що українцям у Данії буде добре, проте вірить і бажає, щоб вони якомога швидше повернулися додому, щоб швидше закінчилися війна!
 
– В Україні не такі високі зарплати. Але у нас буде дуже багато роботи після війни. І ми над усе любимо свою країну, - сказав в кінці розмови Олексій Романюк.