Консенсус на високому рівні, досягнутий лідерами G20, вимагає термінового ухвалення національних планів дій щодо створення робочих місць у рамках програми Справедливий перехід.

Злиття криз: нерівності, глобальної пандемії та кліматичної надзвичайної ситуації - поставило трудящих перед найбільшого соціального та економічного шоку за останнє покоління. Саміт лідерів Великої двадцятки у Римі завершився ухваленням Декларації. Заходи щодо створення робочих місць та забезпечення справедливого переходу мають стати рушійною силою процесу відновлення, вважає Міжнародна конфедерація профспілок.

Для досягнення на високому рівні консенсусу між лідерами Групи 20 терміново необхідні національні плани дій щодо створення робочих місць за умов справедливого перехідного періоду. Конвергенція криз: нерівність, глобальна пандемія і надзвичайна ситуація, пов'язана зі зміною клімату, зазнали працівників найсерйознішого соціально-економічного шоку за останнє покоління. Лідери Групи 20 визнали, що глобальна економічна криза та криза в галузі охорони здоров'я торкнулися життя мільярдів людей і ставлять під загрозу прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку ООН.

 "Ми ведемо перегони з часом, щоб втілити в реальність плани щодо виконання зобов'язань, прийнятих Групою двадцяти. До 2030 року для стабілізації економіки необхідно створити 575 мільйонів робочих місць з урахуванням планів "Справедливого переходу" створити сприятливі для клімату робочі місця та обмежити глобальне потепління на рівні 1,5 ° C", - заявила Шаран Барроу, Генеральний секретар МКП.

 Вакцина COVID-19: Підтримка глобальної вакцинації з метою прищепити 40% населення всіх країн до кінця 2021 року та 70% до середини 2022 року, як це рекомендовано ВООЗ. Однак загальний доступ до вакцин вимагає фундаментальних змін у правах інтелектуальної власності та інвестицій у виробництво вакцин у країнах, що розвиваються.

 Дії в галузі навколишнього середовища та клімату: Визнання необхідності дій для захисту біологічної різноманітності, скорочення викидів метану та вжиття заходів у зв'язку зі зміною клімату у цьому десятилітті, але без узгодженого припинення використання викопних видів палива. Нам потрібні національні плани дій, які передбачають створення робочих місць, справедливі заходи на перехідний період та фінансування, що відповідають вимогам Паризької угоди.

Підтримка вразливих країн: Цільовий показник у розмірі 100 мільярдів доларів США для переорієнтації Спеціальних прав запозичення (СПЗ) та підтримка Цільового фонду життєздатності та стійкості є ознаками гарного прогресу, але це має бути абсолютним мінімумом: необхідні інші можливості та масштабніший перерозподіл.

 Гендерна рівність та розширення прав і можливостей жінок: Зобов'язання щодо забезпечення гендерної рівності взяті  до відома, проте лідерам G20 слід пам'ятати про необхідність невідкладних дій, оскільки протягом першого року пандемії COVID-19 жінки втратили 800 мільярдів доларів у вигляді недоотриманого доходу, що еквівалентно сукупному багатству 98 країн.

 Зайнятість та соціальний захист: Наголошення на важливості соціального діалогу, Справедливого переходу та наявності робочих місць, забезпечених соціальним захистом, — це важливі кроки, для реалізації яких буде потрібно прийняття національних планів зайнятості та планів справедливого переходу. Підтримка Глобального фонду соціального захисту має вирішальне значення для забезпечення соціального захисту найбідніших країн світу.

Зобов'язання G20 щодо забезпечення орієнтованого на людину відновлення та гідної праці важливі для формування нового суспільного договору. Група 20 під головуванням Індонезії у 2022 році повинна забезпечити, щоб взаємодія з L20 і соціальними партнерами посідала центральне місце в дискусіях з метою відновити довіру з боку трудящих через підзвітність і оцінки дій урядів, які піддаються оцінці», — сказала Шаран Барроу.

ДЖЕРЕЛО