Виступаючи на засіданні Конфедерації профспілок Італії, глава Римо-католицької церкви Папа_Франциск зазначив роль профспілок у представленні інтересів найманих працівників і соціально незахищених громадян.

На думку понтифіка, профспілки - «пророчі інститути», що дають голос тим, у кого його немає, а також «засуджують тих, хто продає нужденних за пару сандалій, викривають могутніх, що топчуть права найбільш вразливих працівників» (як в книзі Амоса).

У той же час, Франциск вважає, що в розвинених капіталістичних суспільствах профспілка ризикує втратити свій пророчий характер і стати занадто схожою на інститути, які вона покликана критикувати. «Капіталізм нашого часу не розуміє цінності профспілки, тому що він забув про соціальну природу економіки і бізнесу», - наводить слова понтифіка інформаційне агентство Regnum. У своїй промові Папа Римський негативно висловився про ідею «чисто ринкової економіки». Він звернув увагу на те, що соціальна ринкова економіка може збалансувати цілі бізнесу з турботою про тих, хто знаходиться «поза стінами промисловості», тих, хто не може працювати через фізичну неміч, і про тих, хто не має права на працю.

Глава Римо-католицької церкви не вперше підтримує ідею соціальної_справедливості. Так, виступаючи під час ранкової меси в кінці лютого, Франциск засудив католиків, які, вважаючи себе глибоко віруючими людьми, живучи не по-християнськи «Вони кажуть: я дуже віруючий, я завжди ходжу на месу, я перебуваю в такій-то асоціації. Але їм варто було ще й визнати: я живу не по-християнськи, я не плачу своїм працівникам гідну зарплату, я експлуатую людей, я займаюся брудними справами, я відмивав гроші, я веду подвійне життя », - заявив тоді понтифік.

Сайт ФПУ